tisdag, december 28, 2010

Inte nöjd förrän Fredrik har 110%

Vitrysslands diktator fixar till ett ickelegitimt, men stabilt valresultat, Saddam lyckades med bedriften att få till matematiskt omöjliga valresultat, samtidigt kämpar Elfenbenskustens avgående president med att hålla sig kvar vid makten, trots att han inte har det uppenbara stödet som krävs. Fredrik Reinfeldts popularitetssiffror är inte direkt manipulerade, men de kommer upp i nivåer som gör en lite skraj. Folks nästintill orubbade förtroende för vår nye landsfader blir mer hållfast än tidigare. Men befinner man sig på toppen är man också som ensammast.

72 procent är ett betryggande stöd för statsminister Reinfeldt, men popularitet har aldrig varit något som har stigit honom över huvudet. Ju högre man står ju längre faller man, det vet säkert Reinfeldt om. Nu handlar det dock om att omsätta populariteten i verkligt handlande. Det finns ett kvitto på hans popularitet, men populariteten har en baksida, den är också ett kvitto på folks förväntan att man ska åstadkomma bra saker.

Hur bra Fredrik Reinfeldt är på att åstadkomma bra saker kanske inte är något oklart. Under det senaste året har Fredrik kunnat åka runt i Europa med vetskapen om att andra länder kollar åt Sverige när det gäller att hantera finansiella kriser. Nu kan de även kolla till Sverige om hur sittande regeringar klarar sig genom en stora kris och lyckas bli omvalda, och som lyckas stärka sitt förtroende drygt hundra dagar efter valet. Samma tidpunkt för fyra år sen var inte lika lyckad för statsminister Reinfeldt, nu sitter regeringskostymen bättre.

Jag tänkte på när åkte hem, om hur Göran Persson sade under sitt sista sommartal i Björkviks Park som statsminister. "Tills dess är vi obotliga reformister", regeringen Reinfeldt vann valet 2006 för att de vill reformera landet Sverige, och kanske även Europa. The middle level dog i en värld av big dogs om man ska använda amerikanskt udnerrättelsespråk, Reinfeldt och Sverige må finna sig på en annan nivå. Men goda omdömen stärker alltid ens anseende. När tidningar från Washintgon Post och New York Times till The Guardian skriver om den svenska regeringens ansvarstagande, eller när CNN intervjuar Reinfeldt prime time om Sveriges beslut att låna ut pengar till den krisande irländska ekonomin, blir fokus på just Fredrik Reinfeldt stort i omvärlden.

Nu är det dock ett nytt år i antågande, och ett nytt reformår både för svensk politik och för Moderaterna i sig. I gårdagens intervju påpekade Reinfeldt vikten om att fortsatt hålla kursen mot ett ännu lägre skattetryck. Det är bra, men andra reformer krävs också. Fokus måste vara brett för ett allmännintresseparti som Fredrik Reinfeldt vill göra Moderaterna till. Om Moderaterna ska bli det där defaultpartiet om man ska använda Wykmanspråk, krävs fortsatta reformer för att inte fastna i ett popularitetshjul. För när inget händer ökar tristessen och då är det tack och hej, men den resan gör förhoppningsvis inte vår nye landsfader.

Bloggar: Kent, Lars, Ola, Tokmoderaten, Pierre, Viktor.