tisdag, december 07, 2010

Må han finnas oskyldig tills motsatsen bevisats

Då sitter han infångad, internetpiraternas största idol, underrättelsetjänens största hatobjekt. nu återstår det dock att se ifall den grånande mannen, Julian Assange befinns skyldig till de anklagelser som ställs emot honom. Det är förstås väldigt graverande, att världens mest jagade man gör det här misstaget, inte bara om han verkligen är skyldig, utan att han även har satt sig i den här situationen som ledde fram till det rättsfall som drivs emot honom.

Sen kommer förstås konspirationsteorierna. En perfekt komplott, det finns ju grund för sådana teorier, mannen som slinker undan med att släppa hundratusentals hemligstämplade dokument, blir ditsatt misstänkt för ett brott som inte härrör sig till Wikileaks verksamhet. Men anklagelsen är förstås inte läglig för Assange personligen, han hade förstås behövt undgå dessa anklagelser, för att hans och Wikileaks avslöjanden inte skulle hamna i skymundan.

Många är förstås lättade, synnerligen från underrättelsehåll. Mannen som hela världen jagar, sitter bakom lås och bom. Nu återstår bog den mest intressanta process som någonsin har inträffat i Sverige. En synnerligen allvarlig anklagelse i sig, men den står inte i proportion til vem som står anklagad, världens mest jagade man.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD.