torsdag, december 23, 2010

När grobianerna tog över Globen

Foto: SvD.se

Det var lite tråkigt i förväg när jag insåg att jag skulle missa del 3 i säsongens Stockholmsderbyn i elitseriehockeyn. Festen har på de senare säsongerna förflyttat sig från Råsunda och Stadions gröna plan, in på hockeyrinken där Djurgårdens och AIK:s fans har bjudit upp till skön stämning. En klack som Järnkaminerna som byggt upp en stark stämning tillsammans med Blue Brigade, supportergrupperna på de sittande sektionerna, har skapat en hög stämning i med- som motgång.

Gårdagens match blev äntligen en revansch för Djurgården som torskat de två första matcherna. En seger är alltid bra, speciellt om det är en derbyseger. Dock var jag inte där igår pga mitt resande, men tur var väl det. En tvåtimmars tågförsening är att föredra framför det som tydligen pågick på läktarna. För om resultatet var en begivelse, var allt annat en bedrövelse.

Det tråkiga är förstås det som stör när supporterföreningarna försöker eftersträva en god stämning, en inramning utan dess like som man har all möjlighet att skapa. Gårdagens match dödade många förväntningar på en gedigen hockeyfest i Stockholm. Sport är en familjehögtid, alla människor oavsett ålder ska kunna tycka att en match, i synnerhet ett derby ska vara en upplevelse, i detta fall är det många som tvekar att i överhuvudtaget ta med sina barn på hockey igen.

Vad nu klubbarna gör åt detta är det intressanta. Vi kan inte sitta och vänta på all sköns lagstiftning, agera kan man göra här och nu. Därför har jag en förmaning. Alla de företrädare i både Djurgården och AIK, samt dess supporterföreningar borde ha ganska klart för sig vilka idioter det är som medvetet förstör matcherna, för sina egna fans och för de andra åskådarna. Alla dessa parter har ett ansvar att se till att dessa avarter inte kommer in igen. Det handlar inte om avstängningar i någon match hit och dit. Den här gången ska det kännas.

I den bemärkelsen bör man nog kolla en hel del på hur England har hanterat sina fotbollshuliganer. man är säkerligen väldigt insatta i vilka dessa personer är, och dess personer är inte längre välkomna. Detta är något som man borde se på även här i Sverige. För så länge som lagstiftning inte fanns kan klubbar och supporterföreningar ta sitt ansvar. Det är inget läge att dalta, det är dags att agera för idrottens bästa. För mig som Djurgårdssupporter, eller mina vänner som hejar på AIK, har vi en sak gemensamt, vi orkar inte vänta längre.

Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD.