fredag, december 03, 2010

Norge, Norge ett ruttet land?

Foto: Aftonbladet.se
Aftonbladet späker verkligen ut på sin web om det nya avslöjandet kring den misslyckade JAS-affären med grannlandet Norge. Artikelförfattarna får till en uppseendeväckande inblick inblick i ett högt politiskt spel om hur Sverige blåstes i en en affär som till synes verkar ha varit riggad, både med vetskap och avsikt från norskt och amerikanskt håll. JAS har en konkurrensnackdel i sig, möjligheten att sälja sitt vapensystem till andra NATO-länder är liten. Många vill inte hamna på kant med USA, därför finner sig även Sverige där i underläge.

Dock är det faktum att Sverige redan nu spelar en stor roll i NATO:S operativa insatser, ända sedan PFF - Parnterskap För Fred har Sverige haft starka kopplingar till NATO. Det har i stora delar skapat det stora hyckleriet i svensk försvarspolitik, snacket om att vi är alliansfria, när vi i praktiken inte är det.

Dock är det intressant ifall denna flod av Wikileaksdokument avslöjar en militär skandal som får vår granne i väst att framstå som en nation med korrupta metoder i en vapenaffär med starkt svenskt intresse.

Att Sverige framstår som en underlägsen nation i dessa sammanhang är tämligen klart. Sanningen är att vi trots vår dos av korruptionsincidenter, framstår som så pass naiva att vi förlitar oss för mycket till vår ärlighet.

Det var kanske därför som jänkarna såg ett öppet mål när försvarsministern öppnade för att NATO-anpassa JAS-planen med nya radarsystem. Tämligen slugt kunde man förhala den processen och framställa JAS-offerten som ofullständig och dyrare än beräknat.

Sverige faller förstås på sin ärlighet i detta fall. Att vapenindustrin inte är vilken kind of business som helst är rätt tydlig. För USA handlar detta om mångmiljardbelopp i omsättning. Norge har till synes spelat med. Tills vidare kommer Sverige, trots sina många högteknologiska innovationer på vapenområdet, framstå som en amatör på den globala vapenhandelsarenan. Att Norge har spelat med är inget nytt i sig, att USA sätter spelreglerna är inget nytt i sig heller.

Bloggar: Tokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, VG.