fredag, december 17, 2010

Olika tolkningar av ett tröttsamt ting

Fredag morgon, den sista energin som finns kvar efter en intensiv men fortgående arbetsvecka är vad som behövs för att klara sista dagen på arbetsveckan. Personligen märker jag ett ännu större jullugn i den svenska inrikespolitiken. Hade det inte berott på en mans oförlåtliga gärning senaste fredag i Stockholm, hade mycket kretsat kring det sedvanliga, väderkaos, kollektivtrafikförseninar och massavåkningar.

Det som dock får en att hålla upp den politiska gnistan denna morgon är ett moment som har blivit ganska tröttsamt så här efter valrörelsen. Novusmätningen som kom morgonen tas med en stor gäspning, ingen vill egentligen relatera till dem, när vi har ett färskt valresultat. Novus senaste mätning är egentligen bara en fingervisning på hur opinionsvindarna blåser mellan valen.

Tolkningar går förstås att göra. För Socialdemokraterna är detta inte särskilt upplivande att läsa, men heller inget nytt. Därför känns Expressens vinkling om Socialdemokraternas "rekordlåga" stöd rätt harmlös. Vi vet ju redan om kräftgången, därför blir den vinklingen inget nytt i spåret av den så kallade förändringsprocess som partiet bedriver.

Kristdemokraterna får stora släggan i Tv4. Det har tystnat rejält sen den senaste mediakarusellen kring både partiledare och partisekreterare. Sannerligen har det funnits andra inslag som skänkt större intresse för allmänheten. Men inget har egentligen förändrats, det är dock mer intressant kring hur partiet har förmått att fokusera mer på sin politik än på en partiledare som är för bra för sitt eget parti.

Kristdemokraterna är till skillnad från Socialdemokraterna ett parti med några få tydliga fokusfrågor. Som ett systerparti till Sveriges nya allmänparti, Moderaterna, harvar sig Kristdemokraterna vidare i svaret på vad som ska frälsa just dem. För Alliansen har det alltid varit en vinst där de enskilda partierna har fått släppa fram sina speciella fokusfrågor. Kristdemokraterna har att fundera på vad som ska bli en vinnande taktik för dem, både som enskilt parti men som en part i Alliansen.

Novusmätning i alla ära, vad gemene partistrateg kommer att lägga vikt till den, är svår att avgöra. Tron kring att det finns andra saker att fokusera på när det gäller de krisande partiernas framtid är större än att dagens mätning tas på allvar. Hanterandet av valresultatet fortsätter alltjämt för många av de svenska etablerade partierna. Det är bara Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna som kan känna välbehag av den politiska situation som nu råder, ingen som ropar efter kris där.

Media: DN.