onsdag, december 01, 2010

Som att hitta en nål i en höstack

Socialdemokraterna befinner sig verkligen i en situation som de aldrig tidigare befunnit sig i. Jag har tidigare beskrivit om hur Socialdemokraterna tidigare tycks ha agerat för att säkerställa tronföljden inom partiet. Problemet va denna gången att det inte fanns någon kronprins/kronprinsessa. Socialdemokraternas ledarlösa organisation är något som påverkar partiet allra mest just nu. Hur de ska lösa den krisen blir den stora frågan fram till valet av ny partiledare på den extrainsatta kongressen.

Utmaningen för socialdemokratin kommer kretsa kring utmaningen att gå utanför boxen, se sig lite bredare än vanligt. Den allt mer decimerade riksdagsgruppen innehåller trots allt en rad diamantkorn, redo att slipas. Frågan är bara vem som har viljan. Hela processen blir märklig när folk smusslar med sina eventuella kandidaturer, formerar sig i det tysta för att kunna vara med på tåget när förändringen sker.

Utmaningen är inte att sitta på toppen och leda partiet, utmaningen ligger i att kunna stanna där uppe i absoluta toppskiktet inom partiet. Processen som har inletts med att hitta en ny partiledare blir också en kamp mellan de som befinner sig inom den allra innersta kretsen i partiledningen. Ifall det blir en partiledare utanför riksdagsgruppen eller inom den är en fråga. Skulle riksdagens största oppositionsparti våga ta steget och välja en partiledare utanför riksdagsgruppen? Det kommer stå i kontrast till spekulationerna kring vilka som egentligen blir kvar, eller om det egentligen blir någon större förändring.