torsdag, december 23, 2010

Thomas smällkarameller del 2: Om att hålla kylan utanför

Det väder som råder under julhelgen har alltid spelat stor roll. Ingen vill ju undgå en vit jul med ett stort lager snö utanför husets värmande väggar. Att hålla sig varm är också en utmaning i sig, inte minst då julvädret också bjuder på temperaturer långt under nollgradersstrecket. Problemet är ibland att folk klär sig som om de skulle på polarexpedition upptill och nästintill inget på benen.

Kylan är något som påverkar jultrafiken i allra högsta grad. Att ge sig ut kräver att man är förberedd rent klädesmässigt. Att införskaffa sig bra grejer är ingen dyr affär. Ett par värmande vantar, mössa, robusta skor och inte minst ett bra underställ, då är man inte helt ute. Kanske en päls i jultider, på Fioruccis i Göteborg finns läge att införskaffa sig ett sånt plagg.

Dessvärre är den butikens ägare likt många pälsaffärer i Göteborg utsatta för djurrättsaktivisters maffiametoder. Att flera djurrättsorganisationer inte har viljat ställa upp och förklara sin ståndpunkt i media är förstås talande. Att kämpa för en god sak, att främja en god djurhållning eller bra arbetsvillkor för anställda är en sak. Att använda maffialiknande metoder som tycks vara mer regel än undantag för djurrätts- och vissa arbetstagarorganisationer. Oavsett om det gäller en pälsaffär i Göteborg eller anställdas villkor på Berns Salonger förtjänar man inget gehör om man hotar och trakasserar annan personal eller kunder.

I del 3 tänker jag reflektera kring den så kallade "kommunisten" som figurerar i tv-apparaterna i jultider.