söndag, december 26, 2010

Thomas smällkarameller del 4: Om annandagen som sportinstitution

Annandag jul är i sig en riktig guldgruva när det kommer till idrott. Detta är något som inte ses som något svenskt, utan som är något traditionellt på många håll. I England är den traditionella boxing day ett fenomen sprunget sen 1800-talet då tjänstefolket fick sin traditionella ledighet. Julhelgen spelade också roll under första världskriget då de båda fronterna lade ner sina vapen och bjöd varandra till en fotbollsmatch i ingenmansland. Några dagar senare var vardagen som vanligt, striderna fortsatte alltjämt.

Idrotten som institution har alltid varit något som förenat människor oavsett åsikt, religion eller hemvist. Därför blir de sportsliga traditionerna något som folk värnar om. I England är just denna dag en ohotad tradition, fotbollens högsta liga Premier League bjuder på full omgång. Eftersom jag befinner mig på resande fot under senare delen av eftermiddagen, missar jag denna begivelse, att sitta på någon pub i Stockholm och avnjuta söndagens fotbollsfest.

I Sverige är annnandag jul en bandydag. När man är uppvuxen i en bandystad som Lidköping, vet man att annandag jul är en bandyinstitution. Ingen dag förutom finaldagen på Studenternas i Uppsala är så viktig som annandag jul för bandyn. Även om andra sporter nu försöker slå in sig på just denna dag är bandyn ohotad som tradition i Sverige. Egentligen finns inget hot i sig, men andra sporter bör hålla sig på avstånd. Annandagsbandyn är en av de få traditionerna i svensk idrott, den är väl värd att bevara.

Anders Bergwall, världens bäste bandymålvakt står upp för denna seglivade tradition. Det har han rätt i, bandyn äger annandagen, och det är värt att stå upp för denna tradition om man vet vad den egentligen betyder för många bandymetropoler. Därför lär inte annandagsbandyn som institution var hotad. Andra idrotter lär försöka, men de som håller vid traditionerna bryr sig inte. Bandyn äger annandag jul, likt fotbollen gör det i England.

Media: AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD.