torsdag, december 16, 2010

Ung rebells steg till tronen

Gustaf Fridolins klargörande att han ställer upp som kandidat till nytt språkrör är egentligen lika lite överraskande som att en rödklädd gubbe kommer besöka flertalet hem nästa fredag. Det var bara en tidsfråga tills personen i fråga skulle avge sin accept till en kandidatur som ses som den mest självklara i alla de processer som sker i olika partier. Nu står han där redo, den unge rebellen, 27 år gammal redo att leda ett den de av det rödgröna samarbetet som kom ut som segrare.

När två desorienterade rödingar befinner sig på en oklar kurs mot framtiden, ett parti med en partiledare som trots att hans förmåga att bringa framtid till ett förgånget parti, fortfarande vill vara kvar, samt ett parti utan färdplan eller någon som riktigt vill ta över rollen som partiledare, framstår Miljöpartiets process om mer upplivad än de andra tvås eftervalsprocesser. Miljöpartiet är ett intressant parti i många aspekter, deras process som kommer leda till vilka som blir det två nya språkrören gör den processen till den mest spännande. Det blir som om att Kvalserien i hockey blir mer spännande än självaste SM-slutspelet.

Fridolin i all ära, det blir trots allt ett intressant avstamp som Miljöpartiet skulle ta med honom som språkrör. Grabben är egentligen det som alla andra partier skulle behöva. En ung handlingskraftig person, med en vilja och agenda. Trots att han kan framstå hos vissa ganska purung och fortfarande lite politisk opubertal, är Gustaf Friodolin det esset som Mijlöpartiet sitter på.

Jag kan bara se fram emot de första partiledardebatterna i både riksdagskammare och tv-studior. Gustaf Fridolin kommer säkert bli lika självklar som den främste av de två språkrören som Maria Wetterstrand blev för Miljöpartiet idag. En inomparlamentarisk regel bäddar för Marias sorti, men för Gustafs kröning.

Vad ska Gustaf då hitta på med ett parti med tydlig växtvärk? Förhoppningen är att de trots allt har en del relevant att komma med i en rad frågor. Det är trots allt den flummiga delen som nu städas bort, och flanellskjortorna har slängts av när Miljöpartiet har tagit steget in i politikens finrum. Om de kommer hålla sig kvar vid sin hederskodex som de bröt i detta val, ett blockrytande parti som ger upphov till en ny politiskt spelplan blir Fridolin och hans språkrörskollegas val. Fortfarande är valet av kvinnligt språkrör ovisst, sanningen är väl den att folk bara väntade på vem som ska regera tillsammans med Fridolin, han framstår som synnerligen självklar till skillnad från annat håll.

Bloggar: Johan, Kent.