torsdag, januari 27, 2011

Är man stor ska man vara snäll, eller?

Bild lånad från Albin Broman.

Moderaterna är största partiet för tillfället, därför bör de vara snälla. Moderata Ungdomsförbundet är störst, därför bör de vara snälla. Som den gamla tanken från den tid som när man råkade slinta över de där numren av Bamse, världens starkaste, men ändå snällaste björn, sitter tanken att är man stor, är man stark, ska man också vara snäll mot andra.

Hans Hoff tillhör en partistyrelse i ett parti som tidigare var störst, men ändå inte riktigt snälla. Idag är han lite bestört över situationen och hans partis band till olika partiorgan. Ett av de partiorganen som mest utav alla får man säga, har distanserat sig ifrån socialdemokratins innersta kärna, är Aftonbladet.

Aftonbladet är inte ljumma i sin kritik gentemot partiet i fråga och den kris som de nu genomlider. Eftersom kritiken riktar sig främst mot en person, Karin Pettersson på ledarspalterna blir det hela lite underhållande. För de som inte kommer ihåg, var Karin i fråga anställd av Socialdemokraterna i fråga under senaste valrörelsen, och högst ansvarig för framtagande av partiets mediala material. När hon var klar där, gick hon över till Aftonbladet och spydde ur sig en och annan kritisk artikel om hur fel Socialdemokraterna hanterade sin kampanj, en kampanj där hon hade det största mediala ansvaret.

"Eftersom Karin Pettersson skriver ledare efter ledare om att utkräva personligt ansvar för socialdemokratins misslyckande i valrörelsen 2010 hänger en ”förbjuden fråga” i luften som ingen ska få svaret på eller ens få ställa frågan om. Det gäller Karin Petterssons egen roll i kampanjen och medansvar för vårt rekorddåliga valresultat.
"

Det blir förstås en del kritik mot Karin i fråga, hur hennes ansvar för Socialdemokraternas förfall i valet ligger med tanke på hennes stora ansvar. Dock är det inte detta som tar uppmärksamheten. Hans Hoff tycker att Aftonbladet har varit för elaka i den tid som har varit kring de spekulationer som har varit kring tilltänkta partiledarkandidater. En efter en har de halshuggits av Aftonbladets ledarskribent Karin Petterson, enligt vad herr Hoff får tycka. Därför måste hon tänka på en sak, hon kan väl ändå vara lite snäll.

"Aftonbladets ledarredaktion borde enligt min mening på ett positivt sätt delta i samtalet om vem som är rätt kvinna eller man att leda Socialdemokraterna - inte fortsätta sin negativa artiklar om olika personer."


Lika löjeväckande som Hans Hoffs begäran till Karin Petterson är, lika dräpande är hennes direkt svar:

"Aftonbladets ledarsida tar inte, och kommer i framtiden heller inte att ta, order från socialdemokraternas partistyrelse om hur vi ska skriva. Att Hans Hoff ens tror detta visar på hur djup krisen inom delar av S är.
"

Senare följer:

"Däremot hoppas jag att Hans Hoffs inlägg inte betyder att eftervalsdebatten inom S kommer landa i att de förtroendevalda skyller ifrån sig nedåt i organisationen på tjänstemännen. Det vore i så fall ett trendbrott. "

Att Karin Pettersson i fråga inte bör utvärdera sin egen arbetsinsats är också relevant. Att Aftonbladet skulle ha varit för elaka, lämnar jag till Hans Hoff att tolka. Dock kan man undra, när till och med nätroten Peter Högberg ifrågasätter Hans Hoffs arbetsinsatser i Socialdemokraternas partistyrelse sen han tillträdde 2005, samt vad han tycker är bästa fokus i en valrörelse, lägga stora resurser på mediala kampanjer eller aktivt gräsrotsarbete. Krisen inom partiet är onekligen djup och vissa personers insikt till dessa verkar vara som totalt bortblåst.