onsdag, januari 12, 2011

Arbetarrörelsen redo för nya företrädare


En dalande organisation förlorar sin främsta ledstjärna. Wanja Lundby-Wedin, en kontroversiell ordförande, hyllad som kritiserad lämnar in klubban nästa år. På ett sätt är det passande. Organisationen LO, starkt kritiserad för sina tydliga band till socialdemokratin, med dalande medlemssiffror, behöver göra sin analys av framtidens utmaningar. Nu får de säkerligen tillfälle till detta, detta också med en ny ordförande.

Förslaget till LO:s nya ordförande oavsett vem det nu blir är att göra en total översyn av hur LO vill uppfattas som facklig organisation. Som en organisation för medlemmarna eller som ett bihang till Socialdemokratin. Jag är väl medveten om att arbetarrörelsen skapade socialdemokratin i Sverige, men tider förändras, idag är LO inte bara en arbetarrörelsens organisation, det är en organisation för medlemmarna. Utvecklandet av LO för att bryta den betydande nedgång som förbundet har haft gällande sitt medlemsantal bör således ligga i att fundera över banden med socialdemokratin.

Vad nu Byggnadsbasen Hans Tilly lyckas vaska fram till LO-kongressen återstår att se. Vi får se vilka namn som kan vara aktuella. En person som känns spännande är förstås Stefan Löfvén på IF Metall. Jag gör den favoriseringen eftersom jag har tyckt vid många tillfällen att den mannen har haft ett objektivt synsätt i sin kritik och sett till sina medlemmars bästa. Det är precis vad som bör vara ledstjärnan i utvecklandet av LO som organisation, vad är det bästa för medlemmarnas bästa?

Samtidigt kan jag inte undvika att kommentera Sven-Erik Österbergs klargörande gällande ordförandeposten i Socialdemokraterna. Väl förväntat, att han säger att han ska överväga torde ses som att om han får en förfrågan tackar han ja. Jag tror ingen egentligen skulle vilja tacka nej, inte heller när det gäller Socialdemokraterna och det tunga ansvaret som kommer vila på den nya ordföranden att utveckla partiet. Inte bara en, utan två spännande ordförandevalsprocess inom arbetarrörelsen. Vi får se hur väl maktintrigerna utvecklar sig inom LO-leden.