torsdag, januari 13, 2011

Det här är grunden till den fortsatta förnyelsen

Moderaterna inandar ännu ett i opinionsmässigt rekordresultat. Ännu har andra medier inte uppmärksammat rekordresultatet, vissa andra är rätt trötta på dem. Men 100 dagar efter valdagen är Moderaternas vardag helt annorlunda än vad den var för fyra år sen. Partiet är numera ett slipat regeringsparti, det parti som har lärt sig vikten av ansvarstagande. Nu stannar det inte här, det här är säkerligen bara början, förnyelsen fortsätter alltjämt. Igår samlades en rad moderata företrädare i Stockholm för att ta fram ett nytt idéprogram. Bland dem fanns min bloggvän Kent Persson, kommunalråd från Örebro. Med enträgen nyfikenhet ser jag fram emot resultatet av det nya idéprogrammet.

Skräckblandad förtjusning är alltid en opinionsmätning, när framgången överskuggas av de negativa paranteserna. Dock är förnyelseprocessen inget ting som pågår inom Moderaterna. Även om fokus inte tycks falla särskilt mycket på andra partier än vad som händer inom socialdemokratin, må de inte få agera orörda och ostörda. Hoppas nu Centern och Kristdemokraterna nu inser faktum, att deras förnyelseprocess och måste tas på fulla allvar.

Tills dess ska jag inta insikten av att ens eget parti fortsatt strävar vidare mot framtiden, med vilja att förnya och förändra sig med tidens gång. Den moderata framgångssagan är just av den anledningen att man inte känner sig tillräckligt förändrade. Som aktörer på en väljarmarknad, där konsumenterna/väljare hela tiden eftersträvar bästa möjliga service är partiers förnyelseprocess hela tiden av största vikt.

Vad som väntas av den moderata förnyelsen är satt till vad det nya idéprogrammet landar i. Egentligen bör den bara landa i en rimlig slutsats, vi är aldrig nöjda, därför fortsätter förnyelsen. Med opinionsvinden i ryggen kan Moderaterna bortsett från de andra partierna förändras i gynnsamma förhållandena. Vad som sker av förnyelsen inom Alliansen och dess övriga partier, är förstås av vikt för även Moderaterna.