söndag, januari 09, 2011

Ingen som skyller på Marilyn Manson nu

Jag funderade på det här med uppsåt och uppvigling. Vad som oftast kommer utav de många vansinnesdåd som har drabbat det amerikanska, men även i fall det svenska, har alltid ansvarsfrågan kommit som ett brev på posten. Oftast känns debatten lite snedvriden, fokus vrid från den som bär det huvudsakliga ansvaret, dvs gärningsmannen till någon annan. Sarah Palin är en politiker med en politik som i många fall intresserar mig, då relaterat till de ekonomiska frågorna. Dock gör Palin ett på mig tveksamt intryck när det gäller hennes agerande mot media och väljare. Det är inte konstigt egentligen att hennes kikarsiktesmärkta amerikakarta kommer på tal i den ansvarsdiskussion som rör skjutningen av Gabrielle Giffords, en av de politiker som var pinpointad på Palins karta.

Nu är det dock det här med ansvarsfrågan, att Palins karta direkt skulle uppmana någon att utföra ett dåd som just detta, är lika lite osannoliksom någon obskyr låttext direkt skulle uppmana någon galning att utföra ett liknande dåd. Sarah Palin hamnar direkt i centrum för denna ansvarsdebatt, och jag har inget syfte att försvara henne. Dock blir det som i tidigare fall när någon annan än gärningsmännen hamnar i fokus. Ta Marilyn Manson till exempel, den personen som fick bära det stora ansvaret för Columbinemassakern. Varför? För att gärningsmännen gillade Manson och en av hans låtar hade tydligen triggat dem till den gärningen.

Att det kanske fanns andra faktorer, som att de bowlade på morgonen, eller att USA hade lanserat sin största bomboffensiv någonsin på Balkan samma morgon, var inget som togs riktigt i beaktande. Den politiskt subjektive dokumentärfilmaren Michael Moore lyfte trots allt en rimlig ståndpunkt gällande Mansons ansvar för hans låttexter. I den bemärkelsen blir Sarah Palins kartbild också minst lika uppmanande, men inget som kräver henne på direkt ansvarstagande. Det finns de som finner Palins kartbild roande, som att det finns de som diggar Marilyn Mansons låttexter, men det är trots allt bara en bråkdel av de som skulle utföra ett dåd likt Columbine eller det mot Gabrielle Giffords.

Dock kan man fundera kring hur Palins eventuella möjligheter ser ut i en nära framtid. Hennes politiska agenda får minst sagt stå tillbaka för hennes minst sagt tveksamma agerande i många fall. Jag var som anhängare till John McCain väldigt nyfiken när han lanserade denna då högst okända Alaskaguvernör. Att Palin nu skulle få stå på the Republican ticket igen, och i detta fall högst upp, som dess kandidat till USA:s nästa president känns rätt avlägset i nuläget. Republikanerna har trots allt en gynnsam position i det amerikanska politiska landskapet för tillfället, det är säkerligen inget som de skulle vilja äventyra med en kandidat som gör ett minst sagt tveksamt meidalt intryck

Bloggar: Johan W, Martin, Mary, Tokmoderaten, .
Media: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp
, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT, SvT.