tisdag, januari 11, 2011

Ladda om och ladda ur

I USA uppmanas republikanska anhängare att ladda i sin kamp för att få bort de strategiskt viktiga demokraterna runtom i USA. Sarah Palins strategiska karta med utmärkta sikten, fick en central roll i ansvarsdebatten efter massakern i Arizona några dar tidigare. Amerikanska vapenlagstiftning är en speciell företeelse, den tillsammans med USA:s abortlagstiftning är de två spörsmål som oftast kommer på tal i svensk amerikadebatt.

I Sverige är synen på vapen en helt annan. Trots det hindrar det inte att vapen flödar i samhället. Problemet ligger förstås i de många vapen som smugglas in och används i illegala syften. Nu skissar regeringen på en ny vapenamnesti, den andra sedan de kom till makten 2006. Det är lätt att en sån diskussion kommer på tal så här passande efter de händelser som vi har nåtts av. Skjutningarna i Malmö var en företeelse som gav anledning till en ny amnesti.

I debatten gällande den svenska vargstammen, är det minst sagt omladdning när det nu är dags förd en årliga licensjakten. Regeringen förbereder en hårdare lagstiftning gentemot tjuvjakt, men vidhåller vikten av en sund skyddsjakt. Ett grepp som får kritik både inom landet men även på EU-nivå. Ibland kommer jag att tänka på den där moderataffischen från 2006 om "Har du sett en varg vid Rosenbad?". Kanske läge att uppdatera den med texten "Har du sett en varg vid Europaparlamentet?"

Synenvarg är förstås delad, och det grepp som regeringen står för har inte skapat någon direkt enighet mellan parterna, de som är emot jakten och de som vill ha bort all varg. Trots det är det viktigt att värna om den biologiska mångfalden, samtidigt som man måste underlätta för lokalbefolkningen att leva sina liv. Därför är det förstås tråkigt att mycket av vargdebatten dikteras långt ifrån de områden där vargen verkar. Det var även syftet med valaffsichen från 2006, att peka på det lämpliga, att flytta beslutsfattandet ut i regionerna där frågorna påverkar i allra högsta grad.

Beatrice Asks vapenamnesti kan bli verklighet nästa år, men röster höjs förstås om att införa en amnesti redan i år. Oavsett tidpunkt, är det passande med en allmän vapenamnesti. Just detta grepp är vanligt förekommande för att förebygga brott där skjutvapen är inblandade. Myndigheter i Rio De Janeiro använder detta som ett grepp för att komma åt de hårda striderna i ytterstadsområdena, och anledning finns, inte minst med tanke på att Rio inom loppet av fem år står som värd för två stora idrottsevenemang, fotbolls-VM och OS.

Oavsett när en allmän vapenamnesti blir av, är det passande att införa en amnesti just nu. Nästan 14 000 vapen lämnades in under förra amnestin i Sverige. Hur mycket det blir nu, återstår att se. Det är dock klart välkommet att Beatrice Ask nu ger klartecken för ytterligare en allmän amnesti.