tisdag, januari 18, 2011

Ohly överraskar inte

Bild från Vallaffisch.se

Lars Ohly är ingen man som direkt överraskar, det är trots allt en politiker som man vet var man har honom. Det känns ganska skönt ibland, men även ganska tråkigt. Det blir inte särskilt överraskande när han gör sina utspel, man vet ungefär var de kommer landa. Trots allt blev en del av hans utspel under valrörelsen en extra krydda från Ohly själv. Men när han nu griper in i St Göransdebatten, snurrar hjulen alltjämt likadant.

"Vi tycker att S:t Görans sjukhus tillhör stockholmarna och vill att landstinget tar tillbaka sjukhuset"

Att Ohly åter vill förstatliga allt som han ser som sitt, dvs som politiker är inte det som överraskande. Dock blir debatten lite löjeväckande. Hela tiden snacket om driftsformen före kvalitén. Vänster har sannerligen fastnat i ekorrhjulet. Lars Ohly går till storms mot de som tjänar pengar på skattefinansierad sjukvård, och försöker förstås skrämmas med alla de aktörer som står på rad för att kunna bedriva sjukvård i Sverige.

Men om nu Ohly är en man av sina ord bör han således göra mynt av sin och sitt partis agenda fullt ut och förstatliga allt. Detta innebär förstås att säkra hela produktionsledet inom sjukvården, säkra vinsterna från de företag som levererar mediciner och sjukvårdsutrustning till sjukhusen, företagen som tillverkar arbetskläderna, företagen som städar sjukhusens lokaler och så vidare. Alla dessagör vinst på skattebetalarnas pengar, där har vi en kassako herr Ohly.

Men om nu Ohly går till storms mot allt som heter fritt ägande, större ekonomisk frihet är det förstås där vi kommer ha mannen i fråga. Han överraskar inte i fråga, därför blir hans utspel ett av alla de dussinutspel som cementerar Lars Ohly och Vänsterpartiet som gör allt för att alla ska ha det lika jävligt.

Bloggar: Ekonomisten, Krohniskt.