fredag, januari 14, 2011

Sista sedeln bränd, eller?

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet
Kissat på bion, jämfört svenska män med talibaner och eldat upp hundra tusen kronor i Almedalen bara för att hon kan. Gudrun Schymans tid i rampljuset rymmer många fler händelser, men just kontroversiella händelser är något som man minns utav en kontroversiell person. Dock är Gudrun en person som man som politiskt aktiv ser upp till lite grann, inte rent påsiktsmässigt. Gudrun må vara kontroversiell, men hon är skicklig, rättfram, tydlig, och oerhört professionell när det kommer att sticka ut i mängden bland alla de dussinpolitiker som gör sitt för att nå ut med sitt budskap. Gudrun har inneburit en färgklick på den grånande vänsterkanten, en person som går sin egen väg och står upp för det.

Gudrun Schyman blev och är fortfarande sinnebilden för svensk jämlikhetsdebatt. En person som ägnat sitt liv åt denna sak, i olika roller, som Vänsterpartiets ledare och som Feministiskt Initiativs frontperson. Gudrun Schyman är en respektabel person inom jämlikhetsdebatten till skillnad från de genusfacister som befläckat både samhälle och universitet med sitt prackande om all utbildning och allting i samhället måste vara genusmedvetet, inte individuellt och könslöst vilket snarare är min önskan.

Dock hoppas jag inte att Gudrun nu träder tillbaka allt för mycket. Det är fortfarande en person som intresserar och engagerar, irriterar vissa och och gläder andra. Gudrun Schyman är en skicklig politiker, och vänsterkanten är säkerligen i stort behov av fler skickliga politiker, inte färre. Därför blir det just på grund av detta som Gudruns tillbakadragande från partiledarposten för FI inte blir ett tillbakadragande för henne som aktör på den inrikespolitiska arenan.

Men trots allt vill jag rikta ett tack till Gudrun Schyman och hennes insatser för svensk inrikespolitik. Med min gentlemannamässiga inställning är det med en förhoppning om att Gudrun fortsatt kommer fylla sin roll i svensk inrikespolitik, inte för att hennes politik attraherar, utan för att hennes politiska engagemang och förmåga att stick ut gör det. Gudrun Schyman har blivit lite av en superstar inom svensk politik, det är just sådana personer man respekterar och som man hoppas finns kvar. Man kan ju dock undra nu när striden om partiledarposten i Vänsterpartiet blossar upp. Inte för att hon vill tillbaka, men man undrar ju.

Media: AB, DN, Exp, Gp, SvD, SvT, SydSv.