måndag, januari 17, 2011

Socialdemokraternas vänner på knä i Tunisien

Socialistiska partiet tar avstånd från sina socialistiska vänner i Tunisien. Förtrycket har besegrats av den folkliga viljan. Likt friheten vanns av den baltiska befolkningen, mot den förtryckande Moskvaregimen, har Tunisiens befolkning vunnit en delseger för demokrati och frihet i sitt land, mot landets diktator Zine El Abidine Ben Ali. Nu ligger en kritisk period framför, men en period fylld av förhoppning. Till skillnad från de som ropar för Tunisiens isolering från EU och omvärlden, är det förstås det som är tvärtemot vad de önskar som ska genomföras.

Demokrati och frihet är en institution som aldrig går att ta för given, medlen för de som skyr detta är enkla och skoningslösa, men vilja till förändring är starkare. Jag har följt de vänner som har befunnit sig i diktaturens Vitryssland och skådat befolkningens kamp, inte för val, men för val som inte är riggade, där folkets egentliga röst får styra, ett land där människors har rätt att manifestera sitt missnöje.

Till slut blev folkets missnöje för stort med Tunisiens diktator. Korruption, arbetslöshet i brist på ekonomiska reformer, den korrupta regimens försök att skona sig själva fick sig ett slut. Tunisiens folk fick nog för deras frihet inskränktes, när friheten inskränks växer viljan att göra skillnad. Det har Jasminrevolutionen visat. Nu har förvisso diktatorn flytt landet, men det styrande socialistpartiet sitter alltjämt kvar.

Det blir förstås intressant med det faktum när man synar det parti som fortfarande styr, och som har varit den stora orsaken till den pågående revolutionen. RCD är medlem i den eminenta församlingen Socialistinternationalen. Ett annat parti är inte föga förvånande det svensk Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Man kan fundera hur de svenska Socialdemokraterna ställer sig till en sån bundsförvant.

Det är förstås en fråga som de själva bör svara på. Trots det glädjer jag mig dock till den politiska förändringen i Tunisien. Trots att socialister här i Sverige gläds med befolkningen samtidigt som de tycks ta avstånd från sina egna, samtidigt som anhängare för en förlegad ideologi ropar efter isolering från omvärlden, ska Tunisiens utveckling mot ett friare och mer demokratiskt samhälle ske med stöd av omvärlden och inte minst den Europeiska Unionen. Man kan ju undra hur de hycklare som hela tiden har ropat efter internationell solidaritet plötsligt tycker att vi inte ska bry oss om den demokratiska utveckling som är nödvändig för Tunisiens väl.

Bloggar: Bildt, Christian, Hökmark, Magnus.
Media: AB,
AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT, SvT.