torsdag, januari 06, 2011

Ur askan i elden för Nuder?

Foto: Sven Lindwall/Expressen
Att Pär Nuder skulle vara en kandidat till partiledarposten är egentligen inte något som känns särskilt nytt. Det handlar om den ljusröstade mannen som under sin tid som finansminister gjorde det till en innovation att presentera statsbudgeten i ett mindre och mindre format. Från nådig lunta till cd-rom och vidare till usb-minne, hade nu inte socialdemokratin förlorat 2006 kanske vi hade fått se något nytt underhållande format, varför inte ett minneskort?

Nu blev det ju fallet att Nuder på något bryskt sätt föstes ut från S-maktens innersta kretsar efter nederlaget. Väljarna hade tröttnat på den store ledaren Göran Persson och Nuder får väl ses som en sinnebild för regeringen Persson. Kanske det är just detta som kommer hjälpa honom, att han inte har funnits i socialdemokratins innersta kretsar de senaste åren.

För det som pågår just nu, ger sken av en inre maktkamp där olika falanger gör allt för att pinka in sina revir i socialdemokratins innersta kretsar. Från gamla statsråd till nya förmågor som grott sin politiska karriär inom SSU-sfären, från fackombudsmän till gräsrötter på både lokal nivå och på nätets olika bloggportaler. Ingen vill ju stå utanför den process som nu pågår. Det handlar trots allt inte bara om en kriskommission som försöker slicka såren på den allt mer skadeskjutna socialdemokratin, personers sortier från de tongivande posterna anger en process av interna maktkamper där position i många fall är mer primärt än att föra fram en ny och relevant politisk agenda.

Det är just i denna härva som Nuder träder fram ur askan. Det är en av de personer som fortfarande finns i folks närminne och som inte kan belastas för socialdemokratins förfall under valet 2010, de rödgrönas haveri när det kom till att övertyga väljarna om just att detta vänsterexperiment skulle få göra Sverige till sitt försöksdjur. För om det finns kandidater, som Ylva Johansson, en av vänsterfalangens tongivande sossar, eller den mer mitteninriktade Sven-Erik österberg, är det just Pär Nuder som är den ende som inte behöver känna sig delaktig till något socialdemokratiskt nederlag i nära nutid.

Därför vore det ganska intressant att se hur dessa spekulationer nu urartar sig i. Pär Nuder må kanske ha en ny framtid inom socialdemokratins innersta kretsar. Det är trots allt upp till ombuden i mars att avgöra vem som ska köra partiet mot en ny osäker framtid. Pär Nuder kanske är just den styrmannen som tar socialdemokratin vidare mot framtiden. Om nu inte hans egna dementier sätter punkt för spekulationerna.