tisdag, februari 01, 2011

Att tala med kluven tunga

Egentligen hade jag inte för mycket avsikt att kommentera Socialdemokraternas förehavanden. Men jag tål inte att undvika detta faktum kring denna Karin Pettersson, Socialdemokraternas kommunikationschef under valrörelsen, som nu tycks ha en helt annan agenda än den hon hade i sitt föregående jobb. Att sitta på en ledarspalt och späka ut sig den ena efter den andra smädande kommentaren om socialdemokratins misslyckanden kan tyckas enkelt, men blir får en lite bitter eftersmak när Karin själv hade ett stort ansvar. Egentligen hade jag inte särskilt stor lust att ägna mig avsevärd tid åt s-krisen, men eftersom jag har vänner som har fascinationen att sänka socialdemokratin långt under den raserade betonggrunden kan jag inte undvika jag heller.

Karin Pettersson gör ju rätt att inte betygsätta sina förehavanden under sin tid som kommunikationschef, det ska ju andra göra. Men det kanske var något hon glömde bort, har man varit högst ansvarig för socialdemokratins externa kommunikation, kanske man också skulle undvika att kritisera densamma för deras misslyckanden. Att sedan att det nu visar sig att hon sannolikt har nonchalerat den frågan som hon tyckte Socialdemokraterna var otydliga på, blir den dynga hon kastar på sin förre arbetsgivare än mer illaluktande.

Nu ska det bli intressant hur den interna kritiken mot Karin Pettersson yttrar sig. Eftersom Karin ifråga inte vill betygsätta sig, förtroendeingivande om hon nu valde att kritisera den kommunikation som hon var högst ansvarig för, blir det intressant att höra hur andra inom de socialdemokratiska leden uppfattade Karins arbete. Hennes dito i Moderaterna, Pär Henriksson lämnade också sin post efter valet. Han är dock ingen person som öppet kritiserar sitt partis prestationer i negativa ordalag, inte minst den del som han själv var ansvarig för.

Karin Petterson talar nu med kluven tunga. hon kritiserar stora delar av det arbete som hon själv var ansvarig för, men hon vill inte kommentera sina egna förehavanden. Att Karin Pettersson sitter på betryggande avstånd från s-krisen, tryggar kanske hennes tillvaro. Men den tryggar inte hennes trovärdighet. Den interna kritiken når säkert också fram, då får även Karin ett kvitto på vad de socialdemokratiska valarbeterna tyckte om sin kommunikationschef.