lördag, februari 12, 2011

Borgerlig profilering är inte att gnälla på andra

Man kan ju ibland undra hur de mindre partierna tänker när de försöker profilera sig. Det är förvisso inte bara på den borgerliga sidan som det händer, Vänsterpartiet har varit ganska kritiska mot det rödgröna samarbetet och försöker nu slå sig ut och hitta sig en egen profilering. Nu är det förstås ett enda ämne som tycks uppta deras sinne, den om vinstintresset inom vård och skola. Men väljarna övertygas inte av detta, inte ännu kanske. Samma sak är det för de borgerliga partierna. Förvisso har de allt för mycket fått försvara regeringens politik. Men potentialen finns förstås fortfarande där.

Det jag vill trycka på är det ljuspunkter som finns hos de runtom i Sverige. Det är lätt att peka på att partiet befinner sig i en kris bara på grund av det rikstäckande valresultatet. Men så enkelt är det inte, därför är det förstås ur denna grundtanke som de mindre partierna bör söka vägen till framgång. Men gnäll är inte det som borgerligheten behöver. Därför blir jag fortsatt förvånad hur de mindre partierna nu gnäller på Moderaterna för att de infrastruktursatsningar som har gjorts, inte är tillräckliga.

Jag har bara en sak att säga, det är att gnället inte är svaret på de mindre partiernas nya profilering. Inte minst för Centerpartiet och Kristdemokraterna som nu tycks ha den inställningen att det behövs mer pengar till infrastruktursatsningar. Vad som dock bör påminnas om är vad som har gjorts. Det som man bör påminna sig om är den infratruktursatsning som regeringen sjösatte i slutet av förra mandatperioden. Historiskt i den bemärkelse med den omfattning som satsningen hade, men mycket skedde på grund av att underhållet på infrastruktur under längre tid hade varit eftersatt.

Så vad kommer till de satsningar som görs kring infrastrukturen? Vill de mindre partierna satsa mer är det välkommet, men det är konkreta förslag som behövs. Att gnälla på den moderate infrastrukturministern hjälper inte, att konkretisera sin politik hjälper mer, särskilt inte med tanke på att kritiken kommer i samband med det snökaos som lamslog Sverige under fredagen. Sverige förtjänar en god infrastruktur, men hur väl förberedd man kan vara gentemot snabba väderförändringar är en mycket svårare fråga att lösa . Därför ser jag fram emot hur Centern och Kristdemokraterna konkretisar sitt förslag om mer pengar, Edvins förslag kanske är ett tips på vägen.

Media: AB, DN, SvD.