fredag, februari 18, 2011

Dags att räkna bort Damberg?


Mikael Damberg blir näste man i raden att deklarera sin kandidatur. Därför bör man ställa sig frågan, är det kört för Damberg nu? Damberg har ju till synes brutit mot den interna socialdemokratiska kulturen och öppet deklarerat sin vilja att "leda förändringen" inom partiet. Nu finns det en person som har förmåga att förändra partiet, men som nu har gjort det som får ses som ett brott mot den genomgående partietiketten, säg inte att du kandiderar.

Mikael Damberg är förstås en avkomma från SSU-tiden. På den tiden var han högst delaktig i den bittra strid som rådde mellan höger och vänster inom ungdomsförbundet. Tillslut blev han ordförande efter en bitter strid, den andre kandidaten Luciano Astudillo fick se sig stå tillbaka. Sen var det förstås att bakom Luciano stod en annan person, Veronica Palm. Det är just denna person som nu träder fram på vänsterkanten. Bara hon deklarerar sin kandidatur kanske vi har en ny höger- vänsterstrid i sann SSU-tappning.

Mikael Damberg är en politisk broiler, uppväxt i ett hem av före detta framträdande socialdemokrater, fostrad i inom SSU, dess ledare under fyra år och har haft det otacksamma jobbet att tackla just den konflikt mellan höger och vänster som han har varit högst delaktig i. Nu ska han försöka göra samma sak i Socialdemokraterna, och det är just försöka. För vad är det karln ställer till med när han nu säger att han vill, innan valberedningen gett sitt yttrande?

Det är givetvis en intressant kandidatur. Mikael Damberg är en person som skulle ge en lite farhågor om en obehaglig motståndare som skulle stå upp mot Fredrik Reinfeldt. Dock vill jag dock påpeka att han kan tyckas vara lite för höger för sitt eget bästa i partiet. Och det är just därför som hans kandidatur blir lite oviss.

För vad Damberg riskerar att göra är att dra in SSU-striden på allvar i partiet. Skulle valberedningen föreslå en kandidat med lite mer vänsterprofil, blir det den klassiska striden inom SSU vardag inom partiet. Dock finner jag att Dambergs kandidatur är en intressant kandidatur. Att han bryter mot partiinterna sedvänjor är en sak, det är dock djärvt att han nu gör. Det får ses som lite islossning i partiledarprocessen.

Bloggar: Högberg, Peter A, Peter J, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, AB, DN, DN, Exp, GP, SvD.