måndag, februari 07, 2011

Det blev som en idoltävling

Expressenmontage.

Minns Marita Ulvskogs kommentar "Nej, det här ingen ”Idol”-tävling, ni är på fel ställe." Tre år senare har Socialdemokraterna hamnat i en situation som Göran Persson liknar vid en Idol-uttagning. Problemet är just detta, socialdemokratin befinner sig allt för mycket i en process, att hitta en efterträdare till deras mest kortlivade partiordförande i historien. Det är klart att de vill hitta en ledare som kan överträffa detta, och det kanske inte känns särskilt omöjligt. Men Socialdemokraterna har höga tankar om sig. De ska återta makten, de vill åter bli det tongivande partiet i svensk politik. Men politiken uteblir, det blir en ny ledare med ett parti utan relevant politiskt innehåll.

Göran Persson vill beskriva sig själv som stryktålig. Stryktålighet var inget som saknades hos Mona Sahlin, dessvärre fanns inte förmågan att hålla ihop. Socialdemokratin sökte ett sätt att kopiera Alliansens framgångar i föregående val. Fokus på att cementera den rödgröna alliansen blev överhängande den socialdemokratiska förnyelsen. Vad som blir fokus 2014 återstår att se, dock bör socialdemokratins fokus ligga på sig själv istället för att försöka lappa och laga ett trasigt samarbete.

Dock blir partiledarprocessen överhängande den politiska förnyelsen. Det är dock inte fallet att det finns politisk förändringsvilja inom partiet. Frågan är bara hur dessa krafter tillåts agera inom partiet, hur dessa tillåts komma fram. Fokus på partiledarprocessen finns inte bara i media, den är också överhängande hos socialdemokratiska företrädare på nätet.

Det är dock detta som man nu söker, en ledare att se upp till. Den politiska förändringen uteblir tills vidare, därför känns hela processen mer som en audition för att sålla fram en efterträdare till att axla ledarmanteln. Dock handlar det om ett parti där ingen säger att de vill vinna. Att bli upphaussad kandidat är lika med att uttrycka sin vilja att kandidera. Idol, the socialdemokrati edition goes on.

Bloggar: Viktor.