måndag, februari 14, 2011

Ett litet köttben

Måndagmorgon och ljusnande tider, köldslaget i dubbel bemärkelse, både i väder och opinion. Det är kylslaget i partiet där förändringsprocessen varit en tung last att bära. Socialdemokratin harvar fortsatt runt, ännu utan förmågan att hitta det där som förmodligen ska vända allt till rätta igen. Att ligga runt 25-procentsstrecket har blivit mer eller mindre vardag nu, inget har ju egentligen förändrats. Inte heller för någon sker det något smärre förändring, det är dock den där lite unkna känslan av ett annat parti som fortfarande göds. Det är därför det finns en del nyfikenhet inför den krisrapport som släpps imorgon och det fragment av det släpptes på morgonkvisten.

Ökat medlemsinflytande,minskad partistyrelse och öppnare valberedningsprocess, som en önskedröm för ett vanligtvis så sargat parti. Hela den självkritiska rapporten har inte släppts ännu, imorgon kommer den slutliga luntan med en beskrivning på hur kriskommissionen med stort K ser på den utvecklings om har varit inom partiet. Det blir intressant att se hur partiet tar till sig den här rapporten, den kommer säkert kritisera den process som har varit, men hur mycket förändrar den?

Detta är ju också en process som kommer påverka den förestående kongressen i mars. Den process som sker kanske inte är den som kriskommmissionen ville se. Det förklaras inte minst av den partiledarprocess som sker, en segsliten fars där ingen vågar träda fram och deklarera sitt tydliga deltagande i partiledarprocessen. Ökat inflytande för medlemmar, det är ju trots allt en kritisk punkt för socialdemokratin. Det är i mitt tycke en punkt där Socialdemokraterna ligger långt ifrån att uppnå. Att tillse sina medlemmars intresse är ju förvisso en vital punkt i en föreningsorganisation.

Men jag väljer att sluta där. Det är trots allt imorgon som den stora rapporten släpps. Detta var ytterligare ett köttben till omvärlden att sluka, som förrätt inför den stora huvudmåltiden imorgon när slutrapporten släpps. Hur den tas emot, hur den implementeras i förändringsprocessen är förstås den stora frågan som kommer besvaras framöver.

Bloggar: Johan W.
Media: Svd.