måndag, februari 14, 2011

Frimärkt för framtiden


På något sätt tycker jag att Peter Forsberg sätter en lite udda punkt på sin karriär. En trial and error som blev mer av en error. Det kan tyckas märkligt, Peter Forsberg förtjänar ett bättre öde än den snöpliga sorti som han bjuder på.Men på något sätt betyder inte detta någonting för hans karriär, detta blir trots allt en liten parantes mot vad han har åstadkommit, det är också detta vad vi ska minnas honom.

Född i Domsjö i Örnsköldsvik, staden som fostrat fler hockeyproffs per capita än något annat ställe, trots att Sverige är en bråkdel av det antalet aktiva spelare som finns runtom i världen. Debut i Modo vid sexton års ålder, draftad av Philadelphia Flyers vid arton års ålder, debuten kom säsongen 94/95. Som en av sitt lags mest betydelsefulla spelare har han satt sin prägel. En enormt fysiskt stark spelare, med imponerande teknik och spelsinnesförmåga utöver det vanliga.

Peter Forsberg har under sin karriär vunnit i princip allt, 2 VM-guld, 2 OS-guld, 2 Stanley Cup, 2 Guldpucken, bästa juniorspelare i NHL, vunnit poängligan och mest värdefulla spelare samt TV-pucken. Det enda som saknades och grusades av ett lag uppbyggt av en viss Percy, var det SM-guld som han mest av all hade förtjänat vid det här laget. Dock kan det påpekas att Mats Sundin aldrig vann Stanley Cup, men går ändå till historien som en av svensk hockeys största spelare.Peter gick från en person med ett tämligen hett temperament till en person som utstrålade ledarskap, en blick för spelet som få har svårt att komma upp till. Det märktes inte minst under hans sista sejour i Elitserien, där en Peter Forsberg utan att vara i hundra procents form kunna spela ut några av de bästa i serien. Peter var i många avseenden en spelare som befann sig i före i alla lägen, det var mycket därför som han fick övertaget.

Vad ska man minnas av Peters karriär? Obegripligt bra är en komplimang, enastående briljant är en annan. Det är vad Peter Forsberg har åstadkommit som man måste minnas honom, inte hans tjurskalliga försök att återigen komma tillbaka. Men är det något som man ska minnas av det, är det just det att han aldrig gav upp. Peter är svensk hockeyhistorias allra främste spelare.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT.