fredag, februari 25, 2011

Gunvor ska få äta hur många ägg som hon vill!

Bild: Eexpressen.se
Eftersom jag är en person som står upp för att försvara både de små och stora friheterna, blir varje frihetskamp viktig. Oavsett om det gäller frihet för Libyens befolkning, från sin diktator eller den positiva friheten att få välja själv hur man vill ha det. Därför känner jag förstås starkt med Gunvor Eklund, 84 år som inte får äta ägg till frukost på alla veckans dagar. Hennes äldreboende i Köpings kommun har valt att dra in äggen till enbart helgfrukostarna.

Detta är förstås skamligt av både äldreboendet och de styrande i Köpings kommun som är högst ansvariga. Detta kan låta som populistiskt, men detta är en fråga om frihet, friheten att få bestämma själv hur man vill ha det. När man inskränker äldreboendes frihet att få dricka hur mycket kaffe som helst är det också en frihetsinskränkning. Receptet är enkelt, om nu Gunvor inte kan få sitt frukostägg varje morgon, bör hon ha friheten att välja ett annat äldreboende där hon får äta hur mycket ägg hon vill till frukost.

Dock bor Gunvor i en kommun där Socialdemokraterna nästan fick egen majoritet i senaste kommunalvalet. Hur väl de ser till äldres valfrihet kan man allvarligt tvivla på, S-styrda Sundbybergs kommun är ett annat exempel. Om nu Gunvor hade bott i en annan kommun, som Nacka, hade hon haft möjlighet att välja ett annat äldreboende som ser till hennes önskemål, om hon nu har den möjligheten i en annan del av Köping. Nu hoppas jag att Köpings kommun och dess äldreboende får skämmas för att de inskränker även de små friheterna. Att göra dessa valfrihetsinskränkningar är inget annat än dumsnålt.

Bloggar: Rugg-muffas, Är det bara jag eller?, Örfilar och gladsparkar.