måndag, februari 14, 2011

Hon som gjorde LO till hyckleriets högborg


Det beskrev hur toppdirektörerna tjänade som 15 industriarbetare, men missade att de skattade som 31. De bortsåg från den ekonomiska utvecklingen som har gynnat vanliga arbetare, reallöneutveckling och jobbskatteavdrag. Fokus var en intetsägande rapport med ett väldigt selektivt utval för att få till ett enligt dem kontroversiellt resultat. Inget nytt blev det av denna rapport som tydligen är en årligen återkommande rapport.

Det var dock en annan sak. Wanja Lundby-Wedin har under sin tid som LO-ordfärande varit högst delaktig till denna löne- och bonuskultur som hon ger sig sken av att avsky. AMF-bonusarna satte grillor i huvudet på bonus-Wanja. Det var till följd av detta som denna rapport som kom förra veckan fick ett lite löjeväckande skimmer, inte minst på grund av det som Wanja hade åstadkommit.

Nu kommer en till sak. Folksam, ett fack-styrt företag har en vd som trots allt har ökat sin lön stadigt. Jag har förvisso inget emot det. Men nu är det på det viset att Wanja Lundby-Wedin sitter som ordförande i ett av Folksams bolags styrelse. Återigen Wanja, det blir lite löjeväckande. Förra veckan försökte hon göra sken av att tycka illa om direktörernas lönelyft. Nu står hon där återigen, som högst delaktighet till att han underlättat just dessa lönelyft, alltid mer, aldrig nog. Det blir lite av Wanjas signum, att sätta hyckleriets fana högst upp på LO-borgen. Facket förtjänar trots allt någonting bättre.