fredag, februari 11, 2011

Mubarak - Bilden av ett trotsbarn

Foto: AP
Mubarak är inträngd, Mubarak har litet stöd från omvärlden. trots det sitter han kvar tills valet. Det blir lite blandade känslor av det hela. Han ska inte ställa upp till omval, men se till att allt enligt honom går lugnt och stabilt till, fritt tolkat vill hansätta sin prägel på valet istället för att låta Egyptens befolkning göra det. Därför blir Mubarak det trotsbarn som nu enträget sitter kvar på sin post, trots att befolkningen inte uppskattar det och omvärlden börjar bli otåliga.

Gårdagens tv-tal, det är det som nu är i fokus. Vad fick man ut av det? Inget mer än en rad klyschor om att detta inte handlar om Mubarak själv utan om Egypten. Inget om att Mubarak vill sätta prägel på framtiden utan att den egyptiska befolkningen ska få göra det. Problemet är bara det att Egyptens befolkning har krävt en sak, att Mubarak ska lämna här och nu. Om det nu handlar om Egyptens befolkning kan man undra varför Mubarak inte hörsammar dem.

Egyptens närmaste framtid framtid är högst osäker och det tal som gavs av Mubarak igår kväll var inget som lugnade massorna. Förväntningarna är bara en, att detta ska eskalera ännu mer, att Mubarak slängde ytterligare en bensindränkt vedpinne till brasan av folkligt vrede. Dock är det inte vreden mot Mubarak som får vara styrande, förhoppningen om en ljusare framtid, präglat av frihet och demokrati ska få komma till Egypten är det mest vitala för Egypten.

Mubaraks hanterande igår kom inte att gå till historien som något trendbrott, den historiska tillställning som egyptierna såg fram emot och som omvärlden väntade sig, grusades av en man som bara hade för syftet att befästa sin tidigare tagna ställning. Han blir kvar tills efterträdaren är vald. Hur Mubarak kommer sätta prägel på valet av sin efterträdare är förstås det som man funderar kring. Dock är det just detta som han kommer att göra och det är inte vad som borde vara rimligt.

Det rimliga i det hela är att egyptierna får chansen att sätta prägel på valet av sin nye ledare. Det är därför kravet på Mubaraks avgång kommer att eka ända fram tills sista valsedeln är lagd. I detta läge kommer ingen ge upp, för dem är det bara en tidsfråga tills de har fått bort sin diktator. Folkets förhoppning om frihet och demokrati har varit påtaglig ända sen upproret började. Det är den förhoppningen som gör att de inte kommer att ge upp.

Bloggar: Hjalfred, Hökmark, Jacob L, USA-bloggen.
AB: 1, 2, 3, 4.
DN: 1, 2, 3, 4.
Exp: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
GP: 1, 2.
SvD: 1, 2, 3, 4, 5.
SvT: 1, 2, 3, 4, 5.