söndag, februari 20, 2011

Naivt önsketänkande om en ny tid?

Nog må det vara lika överraskande som förbryllande. Jag får ett mer eller mindre "aha?" i min åtanke, men ändå en stilla undran om hur. Att partier som inte lyckas bryta igenom, backar undan är en sak. Att partier som inte lyckas kommunicera något nytt är en annan. I det avseendet kan man undra hur det kommer sig att ett sånt skadeskjutet och desillusionerat parti kan tyckas vara så tilltalande som de fortfarande verkar vara.

Socialdemokraterns intag i opinionen får tydas av ett parti i medias rampljus. Människor frågar sig om hur partiet ska lösa den evighetslånga frågan om vem som ska efterträda på partiledarposten. Någon mer slutsats än människors desperata förhoppning till att en ljusning kan vara på väg, att det kan hända något som vänder allt på rätt köl igen. Fortfarande ett övertag för Alliansen, men de befinner sig i någon form av vägskäl om vart de ska härnäst, Socialdemokraterna försöker ställa sig frågan om de kan bli intressanta igen.

Trots allt ter sig Socialdemokraterna lika status quo som Moderaterna. Det politiska läget är i många avseenden rätt ointressant för tillfället. Det är nästan lika påtagligt som med vädret, att svensk inrikespolitik behöver sig en upptining. Bara någon kan träda fram och axla ansvaret för socialdemokratin finns det läge för en annan fokusering än det som tar folks intresse just nu.

Det är också det som jag väntar mig, en fungerande opposition som kan just axla sitt ansvar som opposition. Inte bara för spänningens skull, utan också för demokratins skull. Demokrati handlar också om att det politiska samtalet ska vara levande. Just för tillfället befinner vi oss inte där ännu, eftersom vissa är i en helt annan fas.

Då blir förhoppningen om en upptining i svensk inrikespolitik påtaglig. Att människor trots allt tyr sig till socialdemokratin, att socialdemokratin åter ska attrahera blir frågan för framtiden. Att nu socialdemokratin får ett uppsving rent opinionsmässigt, är en stilla förundran om att det fortfarande finns personer som tyr sin förhoppning till ett desillusionerat parti. Men det är kanske den positiva känslan som de kanske behöver. För egen del blir det bara en axelryckning. Intresset ligger snarare i att det inrikespolitiska klimatet ska tina upp med veckorna som kommer.

Media: AB, SvD.