onsdag, februari 16, 2011

Nu är det (S)lutAtt det var slut var ju ingen överraskning. Därför tänker jag inte tillägna mina lunchminuter åt det som får ses som lite av en ickenyhet. De interna dokument följt av de analyser som har släppts, vittnar om ett samarbete utan vision, utan idéer om framtiden, med bara en idé, om att återta regeringsmakten. Det är som man brukar säga, den som sätter karriären framför idéerna har till slut bara en idé kvar, att göra karriär. De rödgröna hade satte regeringsinnehavet framför visionerna, därför hade de bara en vision kvar, om att återta regeringsmakten.

För vision är ju något man sätter upp för man vill uppnå. De rödgrönas vision om att återta regeringsmakten blev bara en vision. Utsikten inför 2014 talar om en tillvaro där de söker terräng på enskilda håll. Det kan tyckas vara mer sunt. En kopia av något, se Alliansen, blir inte bättre än originalet.

Därför är det ganska naturligt men ändå inte överraskande att nu Aftonbladet vill sätta punkt för det som har varit, slut för något som inte hade förutsättningarna att fungera. Jag finner en slutsats som som väldigt rimlig, den från Miljöpartiets analys. Det handlade för mycket om plånboksfrågor och för lite av visioner i det rödgröna samarbetet. Den slutsatsen bör ses som rimlig.

För nu är det slut, vinjetten trummar in och de sårade partierna på vänsterkanten söker på nytt en position utifrån de kommer att agera ifrån. Hur valet 2014 ter sig, vilket resultat det nu blir är fortfarande skrivet någonstans långt borta. Men slut är det i allafall, det har det varit länge. Därför tror jag att det inte lär bli några fler diskussioner om det inom den närmaste framtiden.

Media: AB, AB, DN.