tisdag, februari 01, 2011

Sorti Mubarak i september, sedan?

Foto: Ben Curtis / AP

Hosni Mubaraks besked om att inte ställa för omval i september är något som får tolkas som en ljusning i den process som sker i Egypten. Kravet på en direkt avgång känns fortfarande överhängande. Men möjligheten till fria och öppna val är något som måste vara prioriterat, ett val där krafter som kämpar för frihet och öppenhet vinner mark på bekostnad av de som vill inskränka den.

Eftersom Mubarak nu väljer en mjukare linje, avgå med försiktighet, inte försvinna ut ur etern, utan bestämt sitta kvar tills en efterträdare har utsett, återstår det dock att se hur utvecklingen i Egypten blir de kommande timmarna.

Det som dock förtjänas är möjligheten till demokratisk och frihetlig stabilitet. Ett fritt och öppet val där de frihetliga och öppna krafterna får gehör, är förstås ett önskemål. En stabilitet som bygger på demokrati, frihet och öppenhet, inte på politisk statistkhet till följd av demokratiska inskränkningar eller diktatur är inte vad som egyptierna förtjänar.

Mubarak sitter trots allt kvar till valet i september. Vilken sordi det lägger på det kommande valet återstår att se. Det är dock vid detta tillfälle som utvecklingen i Egypten kräver omvärldens uppmärksamhet. Uppmärksamheten till utvecklingen är minst lika viktigt som behovet av frihetlig och demokratisk stabilitet. En förändring,kanske inte den drastiska förändring som många hade hoppats på, men stenen rullar nog lite fortare.