tisdag, februari 22, 2011

Vem har en diktator på favolistan?

Vem har en diktator på favolistan? Det är egentligen en riktigt bra fråga. Sanningen är ju den att ingen vill trilskas med diktatorer vid sin sida. Vändningen i de nordafrikanska länderna tyder på en ny världsordning. Det finns inte riktigt läge att hålla diktaturer under armarna, det bör vara en allmän uppfattning. Även Svenska FN-förbundet är inne på den linjen, trots det borde de vara de som inte höjde rösten allt för mycket. Fortfarande är det faktum att Libyen fortfarande sitter kvar som medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Hur går detta egentligen ihop med Aleksander Gabelics åsikter? Rätt dåligt faktiskt.

Sanningen är ju den att Qadhdhafi (notera det ironiska med "adhd" i namnet) är en galen diktator. Dock kan jag ibland fascineras över den här karln, han vet att hans gärningar inte är rätt diplomatiska. Karln kör över och han bara gör det, det är ju beviset på hans totala galenskap, men alla diktatorer besitter någon form av paranoia, inte minst vår gode herr Muammar.

Carl Bildt är en särdeles herre, inte går det en konflikt utan att han rör upp känslor. Dock är det här bilden av en teflonpolitiker av högsta klass. Jag besitter inga tvivel att Carl Bildt inte skulle tillföra något i EU:s hanterande av konflikten i Libyen. Notera att EU:s roll i hela utvecklingen är viktig, vissa kan tycka att Sverige skulle vara mer högljudd, men jag hör ofta detta från den svenska vänstern. Att medverka inom ramen för EU, tydliggöra viljan av en stabil demokratisk utveckling är långt ifrån den svenska hållning som exempelvis Palme hade, en hållning som inte sällan skapade konflikter med andra länder.

Händelserna i Libyen är att beteckna som en ren massaker, Qadhdhaffi bedriver en ren fars till styre. Det kan säkert vara fallet nu att han förlorar det sista stödet från folket. Ambassadörer lämnar landet, militärer deserterar och Libyens FN-sändebud säger sig stå på folket sida. Greppet om landet faller sakta men säkert ur Qadhdhaffis händer. Även Carl Bildt och EU är medvetna om detta.

Dock börjar man fundera kring den framtida utvecklingen inom landet. Landets ekonomiska förutsättningar är i ett helt annat läge än dess grannländer. Det är av stor vikt att säkra en demokratisk utveckling samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna inte sätts på spel. Under min postning får jag höra Carl Bildts kommentar kring hans uttalande från igår. Stabilitet och demokrati står inte varandras motsats. Diktatur kan aldrig ses som stabilitet. Stabilitet är demokrati, jag har egentligen inget att tillägga. Libyen förtjänar fred, frihet och demokrati. Och ja, stabilitet, för det är detsamma som demokrati enligt herr Bildt.