torsdag, mars 03, 2011

Anders Borg kan vara lika optimistisk som pessimistisk


Ser man till Anders Borgs agerande under finanskrisen, kan hans humör sväva från allt till allvarssam till en entusiastisk optimism. Sverige befinner sig förstås i ett annat läge än vad många andra länder befinner sig i. Det har förstås lönat sig att vara återhållsam, till skillnad från Socialdemokraternas enträgna försök med miljardutspel efter miljardutspel, ett rop på en keynesiansk agenda där svenska skattepengar skulle vara garant för en snabb återväxt. Tråkigt att vissa försöker släta över det som regeringen har gjort bra och inte vill kännas vid vad deras eget parti ville göra.

För ska man se till vad oppositionen ville är det bara att kolla till länder som Grekland och Storbritannien, även USA kan räknas in i den bilden. Sanningen är ju den, regeringen gjorde inga uppköp av bilföretag, regeringen understödde inte banker med miljardstöd utan utställde lånegarantier med tydliga återkrav. Svenska skattebetalare stod dock en risk, men inte den risken att se pengar gå förlorade.

Att nu Anders Borg ser ljusare på de reformambitioner som sattes upp känns förstås lovande. Som anhängare till den sänkta restaurangmomsen, ser jag detta som en välkommen reform som skulle betyda mycket för företag inom restaurangbranschen.

Det är dock viktigt att påpeka att reformerna för att få in folk på arbetsmarknaden blir allt viktigare. Att fokusera på att göra det gynnsammare för företag att etablera är en viktig aspekt, att undvika att människor inte fastnar inom jobb- och utvecklingsgarantin för länge, JoU ska inte vara en förvaringsplats utan en snabb väg in i arbete. Att se över bristerna i denna reform är något som regeringen bör fokusera på.

På något sätt kan jag dock berömma andra parter. Riksbanken för sin självständiga räntepolitik, att Metall tog ansvar för sina löntagare att nämna några. Men jag förstår vissa socialdemokrater. Att kritisera regeringen för att inte göra tillräckligt och när alla kurvor nu pekar uppåt, förutom då arbetslösheten som pekar nedåt, påstå att de inte har gjort något åt saken känns lite lojt. Vi minns vad Socialdemokraterna ville göra med svensk ekonomi, vi fick se konsekvenserna i andra europeiska länder.

Bloggar: Ekonomisten.
Media: AB, DN, Exp, SvD, SvD, SvD.