söndag, mars 06, 2011

Bye Bye Baylan -städningen i toppen har börjat

Ibrahim Baylan väljer att frivilligt göra sorti två veckor innan s-kongressen. Säkerligen kommer utfallet vara det att partiet tillslut väljer en grånad herre, då passar det inte in med en man vid dennes sida, inte enligt gängse krav om en jämn könsfördelning i partiledningen. Baylans post är som den brukar vara, att försöka pådyvla press och väljare en bild av hur partiet ser på sig själva och omvärlden, trots att media och väljare jagar dem, försöka framstå som att allt är under kontroll.

Baylan, Ibbe, Bagdad-Baylan, smeknamnen är många. Baylan som under Almedalen försökte med en charmoffensiv för att försöka ta initiativet till en ren och fair valrörelse, ett lockrop som klingade falskt med alla de utspel som kom från mäster partisekreterares sida. Att vara partisekreterare är också en vardag där man inte bara står tills svars för partiets politik, man är högst ansvarig för organisationens utformning, skapa en bild av att allt fungerar trots att kritiker och motståndare försöker yttra någonting annat.

Baylan lämnar förstås i en tid som passar honom väl. han säger själv att allt är krattat och klart. Ja, nu sitter ju Baylan som tur vad inte i valberedningen, där är det långt ifrån kvar om hur resultatet blir. Nu fick ju Monica Green för sig att försöka tolka läget med den valberedning som gått i stå.

"De bär sig åt som barnungar. Eller som gamla gubbar, kanske man skulle säga.". Nu företräder Green ett särintresse inom sitt parti som helst av allt vill ha en kvinnlig ledare oavsett. Problemet är ju också att hon har anklagat andra s-kvinnor att svika sina ideal när de säger sig föredra en manlig kandidat. Monica Green talar ibland inte bättre än sitt eget vetande. Att tala om barnungar, men själv bete sig som en när Margareta Winberg inte gör enligt Fru Greens önskan och namnger en kvinnlig kandidat det är något som gör detta lite löjligt.

För de förslag som nu ska försöka vaskas fram är namn som rimligtvis bör presenteras här och nu. Hur valberedningen ska tygla de stridande distrikten är en utmaning för dem. Att hitta en kandidat som passar dem alla har inte ännu lett till en ljusning. Processen har gått i stå, ingen lösning finns i sikte ännu. Vi sitter och inväntar vad valberedningen har lyckats vaska fram genom sina finmaskiga nät.

Media: AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvT, SvT.