lördag, mars 05, 2011

Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder

En gammal klyscha från scouttiden. Det var ju alltid på det viset, regnjackan alltid liggande längst upp i ryggsäcken. Andreas Carlgren, vår miljöminister gör slag i saken och gör sig till regeringens vädergud. Nu vill han tydligen ha bättre resultat från SMHI när det kommer till väderprognoser. 85 procent är ett mål när det kommer till väderprognoser, dock tycks denna siffra ha försämrats. SMHI har enligt uppgift blivit sämre på att förutspå till exempel kulingvarningar. Och med tanke på att det ibland inom politiken råder en och annan storm i vattenglaset, förstår man att det ställs krav på SMHI att ha bättre koll.

Det är trots allt en lite rolig nyhet det här, även om Andreas Carlgren är högst seriös i frågan. Väderprognoser spelar ju förstås alltid roll i människors vardag, hur de planerar sina utflykter etc. Men även handlar det om säkerhetsmässiga aspekter. Utflykter och resor planeras utifrån rådande väderläge. Kraftiga omsvängningar i vädret är en kritisk aspekt när det kommer till infrastrukturen. Det är ju något som vi har fått erfara under de två senaste vintrarna.

Hur väl SMHI lever upp till Andreas Carlgrens krav återstår att se. Tills dess får vi vanliga döda människor försöka förutspå vädret så gott det kan. Det finns ju trots allt andra sätt. Ett sätt är norska väderinstitutet Yr som har gjort sig populära, ett annat sätt är att kolla svalorna på sommaren. En lite rolig nyhet det här, men som vi alla vet finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Eller som Robert Broberg skulle ha sagt det, det finns inget dåligt väder om man har roliga kläder.

Media: AB, DN, Exp, Gp, Skånskan, SMP, SvD.