tisdag, mars 01, 2011

Fyra nyan(s)er av grått och den svenska tigern

Det kommer säkert bubbla en hel del i S-grytorna runtom i landet idag. Idag kommer de två sista ingredienserna i den soppa som Socialdemokraterna har bjudit medlemmarna samt allmänheten på under den senaste tiden. Jag hade förhoppningar om en livfull, öppen och intressant valberedningsprocess. Livfull har den varit, inte minst med tanke på medias fascination över det hela, men utfallet blir aningens grå och intetsägande.

I grunden borde det handla om en person som skulle kunna förvalta det som kriskommissionen hade som förhoppningar att just detta skulle bli den nya eller gamla linjen för socialdemokratin. Mona Sahlin frsökte förändra socialdemokratin. Utifrån hennes tal på partiets förtroenderåd fick vi kvittot att just detta inte var en hit i partiet. Partiet var inte moget den förändring som Mona talade om. Den förändringsivern fanns förstås hos Mona och bland gräsrötter ute i landet.

Men det här är en ombudsmannakultur. Makten över processen ligger vare sig hos gräsrötter eller hos Mona. Det är nu ombudsmännen och de kongressdelegater som har utsetts att avgöra det socialdemokratiska ledarskapets framtid. Att valberedningen presenterar sina förslag idag är förstås förståeligt. Det är kritiskt läge i arbetarrörelsen, den nye ledaren måste få fila på sitt linjetal, dock är det dock förhoppningarna som finns ute bland medlemmarna om bredare förändringar som ligger på spel.

Om man ska se till den trojka som har föreslagits, finns det förhoppningar och farhågor. Det som enligt vissa tyckares spörsmål vara en farhåga är att just det som är vardag inom SSU, striden mellan höger och vänster, nu ska bli verklighet inom partiet. Mikael Damberg var en del av den falangstriden på 90-talet, många inklusive honom har blivit en del av partiet idag. Thomas Eneroth lyfts enligt uppgifter fram av flertalet vänsterdistrikt. Thomas Östros, den evige gnällspiken, mannen som tycks ständigt vara missnöjd över hur det ser ut med svensk ekonomi.

Nu var det dock nyheter om historiskt höga tillväxttal. Arbetslösheten sjunker, tillväxten hamnar på 7,3 procent för sista kvartalet 2010. Verkligheten överträffar hela tiden herr Östros. Hans taktik gentemot Anders Borg har inte fungerat, hur ska den då fungera gentemot Fredrik Reinfeldt? Det finns då bara en person som skulle kunna överbrygga den minst efterlängtade falangstriden. Sven-Erik Österberg, sinnebilden av en gråsosse, kanske det som partiet kan kompromissas kring. Då blir kanske detta fyra nyanser av grått, en strid mellan gråsossar, mot den förändring som flera säkert hade hoppats på.

Bloggar: Johan W, Högberg, Mats Engström, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, Exp, Svd.