tisdag, mars 15, 2011

Hur långt ska vänsterns cynism gå?

Efter några dagars ofrivilligt blogguppehåll tar jag tangenterna till orda igen. Det är inte lätt att kunna fokusera på något annat än den kris som råder i Japan. Den stigande solens land fick sin kris i Kinderäggformat, en jordbävning, en tsunami och nu en en rad kärnkraftsincidenter. Det absoluta fokus som ligger på denna katastrof borde vara att hålla nere skadeverkningarna. Japan är ett utsatt land. Därför tas detta i beaktande i säkerhetsarbetet. Dock är denna rad av händelser något som trots allt var svåra att förutse.

Dock finner jag det mest tragiska i denna rad av händelser. Fokus flyttas allt mer från konfliktens Libyen till krisens Japan. I skymundan av medias bevakning kan Khaddafi fortsätta sitt maskineri mot de motståndsmän som håller stånd mot regimen. Till råga på allt när fokus skiftas, får vi en nationell kärnkraftsdebatt som ibland tar sig onormala proportioner.

Det som fick mig att höja på ögonbrynen var Johan Westerholms inlägg från idag. Det är främst ett stycke som får mig att förundras:

"Att skjuta upp debatten i likhet med vad DN Ledare, ledande folkpartister och en och annan orolig centerpartist vill är att spotta japanerna i ansiktet. Det är ett patetiskt agerande vi nu ser från framför allt borgerliga opinionsbildare och politiker."

För mig är det helt tvärtom. Att som Johan Westerholm använda en nationell kris på andra sidan jordklotet för att initiera en svensk inrikespolitisk debatt är inget annat än att spotta japanerna i ansiktet. Att lägga fokus på en debatt om svenska kärnkraftverk och dess förutsättningar istället för att fokusera på utvecklingen i Japan är ett cyniskt spel av kärnkraftsmotståndare. Som anhängare till kärnkraften hade jag förstås varit försiktig i denna stund. Men när kärnkraftsmotståndare använder händelserna i Japan för att plocka billiga inrikespolitiska poäng går det inte att undvika.

Vi kan gott och väl lägga fokus på att debattera den svenska kärnkraften, men inte politisera humanitära kriser som görs för tillfället. Svensk kärnkraft ska genomgå de strängaste krav som går att ställa på dem. Ingen reaktor ska få drivas utan att kraven upplevs. Men att använda en humanitär katastrof som den som sker i Japan för att initiera en debatt är en cynisk och trångsynt handling av den svenska vänstern. Att ta tiotusentals drabbade japaner som gisslan för en svensk inrikespolitisk debatt är inget annat än att spotta japanerna i ansiktet. Hur långt ska egentligen cynismen i denna debatt gå?

Media: AB; AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT.