fredag, mars 18, 2011

I grevens tid säger FN ifrån


FN firade tydligen med fyrverkeri inatt för att manifestera sin resolution gentemot Gaddafi och Libyen. Frågan är inte om de borde skämmas istället för att fira. Situationen har kraftigt försämrats under omvärldens överseende. Ingen har viljat göra något innan FN har satt ner foten. Det är ibland priset när man litar på en oerhört korrupt och stelbent organisation som FN är. Nu är resolutionen tagen, om den kommer för sent eller om det fortfarande finns en chans är den stora frågan.

Gaddafi har under den senaste veckan suttit i en bra sits för honom själv. I skymundan av medias och västvärldens fokus mot den humanitära krisen efter jordbävnings/tsunamikatastrofen i Japan med de efterföljande problemen med i Fukushima, där har Gaddafi utnyttjat situationen för sin aktion gentemot de stridande.

I den stunden har USA och andra ståt berett att agera gentemot Libyen och Ghaddafi. Med den försiktighet som de har iakttagit inför FN:s agerande och förmåga att säga ifrån har tyvärr sinkat mycket av möjligheterna att agera i tid. Huruvida detta stärker exempelvis USA:s förtroende inför FN blir något att spekulera kring. Det viktigaste trots allt är att ett agerande nu kan ske från omvärlden.

Situationen är väldigt kritisk för de stridande upprorsmännen eftersom Benghazi, fästet för upproret är nära att falla för Gaddafis styrkos. Det är just denna situation som får en att undra om inte resolutionen kom försent. FN är väl medvetna om hur situationen har utvecklat sig de senaste dagarna. Men i brist på handlingskraft, i brist på fokus när andra händelser tar uppmärksamhet, detta är talande för en organisation som FN. Endast Ghaddafi har något att glädjas åt att omvärlden fick något annat att fokusera mot.

Bloggar: Ekonomisten, Hell-man, Peter Johansson.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, GP, SdS, SvD, SvD, SvD, SvD.