fredag, mars 25, 2011

I väntan på #nystart #igen

Dimman har skingrats och stridsyxorna har lagts undan. Nu är det dags för socialdemokratisk kongress med pompa och ståt. På ett nybyggt och modernt konferenscenter mitt i centrala Stockholm ska den sargade rörelsen göra sken av att allt ont som förföljt dem under hösten/vintern är glömt och ett nytt samlat parti nu ska ta sig an framtiden utmaningar. Då Mona Sahlin valdes till partiordförande 2007, skedde det i hjärtat av socialdemokratin, i Folkets Hus lokaler. Nu ges mer skenet av en champagnesocialistisk rörelse, med önskan att framstå som en framtidsinriktad och modern arbetarrörelse på 2000-talets andra decennium.

Det som är det mest talande för den kongress är det begränsade partiprogrammet som ger mer av utrymme till att välja ett nytt persongalleri snarare än att forma en modern och framtidsinriktad politik för Sveriges bästa. Det här är helgen där nystart är det stora ordet på alla socialdemokraters läppar. Det blir rätt uppenbart att rörelsen nu hanterar sina mest infekterade strider som om inget hade hänt, att de lätt glömmer vad som egentligen har hänt och nu låtsas att allt nu frid och fröjd när nu Håkan Juholt med allra största sannolikhet kommer att väljas av en enig kör av ditkommenderade kongressombud.

Det mest underhållande är hur mina bloggvänner i Netroots under hösten/vintern har varit en trupp som spytt galla över allt och alla som gav inte ville göra det här till en öppen och transparent process, som gav ifrån sig en och annan debattartikel om hur fel de tyckte att partiet hade hanterat valrörelsen och hur illa det var med de företrädare som satt i högsta partitoppen. Lika snabbt som den kommande efterträdaren stod där redo att möta processen, lika snabbt förbyttes våra kära nätrötters fokus från att kritisera valberedningen ökenvandring och den konklavliknande process som blev sinnebilden, till att enträget stå upp för den nye efterträdaren. Beviset för det är den artikel på Svt:s debattsida där de i givakt stämmer upp i kör för herr Juholts kompetens.

Vad som ankommer de i Netroots främsta led, Johan Westerholm, Peter Andersson, Martin Moberg, Peter Högberg och Peter Johansson är en framtoning om hur Socialdemokratin nu plötsligen har hamnat på rätt köl igen. Westerholm skrev i ett inlägg på torsdagen om att "Tillsammans har vi bevisat att vi både kan förändra en valrörelses slutskede som att vi kan påverka ett parti från insidan till att bättre gå i takt med sin samtid. Det ska vi vara stolta över. Det är en seger." Vad är det egentligen som har segrat i denna process som nu har varit? Partiet har samlats för att välja en partiledare som blev ett namn först efter att ett galleri av tunga s-profiler hade tackat nej eller fått kalla handen av s-distrikten. En ny politik är inte att tala om eftersom vi i nuläget sannolikt får vänta till 2013 innan vi har ett kvitto på Juholts agenda för socialdemokratin.

Vi ska nu uppenbarligen bli förmedlade en bild av en rörelse som nu är i fas med sig själva och som har dammat av sig den process som nu har förföljt partiet. Det är ett sken av en nystart för partiet som inte förmådde att riktigt nystarta sig själv för fyra år sen. Jag får be att tillägga att jag gör det för att jag likt min käre vän Tokmoderaten gillar att retas med både med socialdemokratin och den armada av bloggare som nu ska förmedla bilden av ett gemytligt parti i en tid där allting är möjligt.

Huruvida det blir en sakpolitisk intressant debatt eller en narcissistisk tillställning där socialdemokratin ska försöka framställa sig som centrum av all existerande liv och materiellt ting, är en sak att spekulera kring. Den ovanstående tweeten säger en hel del om vart vi kan vara på väg. Jag kommer att på mitt håll bevittna den process som för ett parti ska vara en nystart, det är frågan om vilken växelspak som nu ligger i, om det är backen med fokus på det som historiskt har byggt socialdemokratin eller en veritabel överstegring i viljan att gasa framåt. Som bilden visar, "vi kan inte vänta på att välja en ny "LEDKARE!"
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, GP, GP, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SydSv, SvT.