tisdag, mars 01, 2011

Lika barn leka bäst

Håll dina vänner nära, håll dina fiender ännu närmare. Muammar Khaddafi är en vingklippt ledare, världens ledare överger honom, trycket på hans regim blir större för varje dag, inte bara trycket från de oppositionella blir starkare och starkare. Det är trots allt deras vilja som respekteras, den vilja av att åstadkomma frihet och demokrati i diktaturens Libyen. Trots allt har Khaddafi sina öar där han fortfarande finner sitt stöd.

Under den senaste tiden har en efter en av de mindre trovärdiga regimerna ryckt ut till Khaddafis försvar. Man kan ju fundera kring hur vänsterfolk och revolutionsromantiker agerar, när de nu kämpar för folkets revolution i Libyen, men som nu får se sin antagonist få stöd från mer eller mindre oväntat håll. De borde känna sig handlingsförlamade eller stumma. Att få stöd från länder som Nicaragua, Kuba och Venezuela är inte vilka länder som helst.

Att nu Khaddafi har en till allierad vid sin sida, i detta fall Vitryssland, gör bilden än klarare. Lika barn leka trots allt bäst, som jag funderade igår kring Chavez stöd till Khaddafi kan jag bara fundera på hur vänstern nu ska bete sig. Samtidigt som de visar sin avsky mot Khaddafi, visar deras övriga favoriter sitt stöd för just denne Khaddafi. Det måste vara lite förvirrat för tillfället.

Vitryssland får ses som Europas sista skamfläck ur demokratisk synvinkel. Det senaste valet var en parodi i sig, eftermälet var precis som många hade befarat. Det är trots allt denna regim som fortfarande har god hand med Khaddafiregimen. Handel är ett instrument för att skapa goda kontakter, Khaddafi använder handel med tvivelaktiga regimer för att kunna hålla stånd mot regimkritikerna, sannolikt också för att han behöver en fristad ifall läget skulle bli för ohållbart.

Vem som nu härnäst kommer till Khaddafis försvar återstår att se. Att Khaddafi har en skara med mer eller mindre tvivelaktiga regimer som stöd är underhållande i sig. Att de nu handlar om regimer, hyllade av den svenska vänstern som nu visar sitt agg mot just Khaddafi är en mer underhållande. Jag kan undra hur de tänker agera, det är nog lite förvirrat nu.

Bloggar: Jonathan, Ryssbloggen.
Media: AB, AB, AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvT.