onsdag, mars 30, 2011

Skönt med besked trots halvmesyren

Det är förstås lovande att regeringen kommit fram till ett förslag om hur svenska Gripenplan ska agera i situationen i Libyen. Dock har man hamnat i denna halvmesyr, svenska plan ska inte få delta fullt ut i aktionen, utan bara vara avsett att skydda flygförbudzonen. En halvmesyr, trots att flera länder förväntas göra likadant. Det är förstås tråkigt att Socialdemokraterna nu i agerandets stund blockerar svenska Gripenpiloters möjlighet att delta fullt ut. Det är bara att beklaga, men det är en förhoppning att ett svenskt deltagande gör skillnad.

Förhoppningen var förstås att svenska Gripenplan borde dock ha fått delta fullt ut. Carl Bildt går ut med åsikten om att det finns begränsningar när det kommer till svenska Gripenplan attacker markmål. Det känns förstås lite konstigt att det ska vara fallet. Men den svenska insatsen är dock snart i hamn, det är förstås oundvikligt likt vad många tycker. Natochefens besök imorgon torsdag är förstås en avgörande faktor i det hela.

Hur den svenska insatsen nu gör skillnad i Libyen återstår att se. Det beklagliga är förstås att svenska plan inte ska delta fullt ut. När civila angrips på marken, ska svenska piloter snällt se på och låta andra göra jobbet, såvida inte svenska plan attackeras. Det är detta som vi har att beklaga, att den ideologiska ryggraden hos svenska partier är rätt oförutsägbar. Det är kontentan när riksdagen tar beslut i frågan.

Media: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvT.