tisdag, mars 22, 2011

Svenskt deltagande - en tidsfråga


Ett svenskt deltagande i Libyen rycker allt närmare. Det råder ingen tvekan längre om att det finns ett brett stöd för en svensk insats i Libyen. Det är bara att sätta bollen i rullning. Så fort en förfrågan kommer utifrån ska Sverige stå berett att bidra. Det finns egentligen inget annat val, det är en insats som inte går att undvika att delta i. Libyen är det krig som alla verkar älskar, som krönikören Wolfgang Hansson vill beskriva det.

Sverige är berett att delta fullt ut. Svenska stridspiloter är bland de mest vältränade i världen, dock har de aldrig deltagit fullt ut i skarpa situationer. Som tidigare sagt är Gripens närvaro i FN-insatsen i Libyen också viktig för att se hur Gripen agerar i praktiken. En värdemätare för potentiella Gripenspekulanter. För första gången sen Kongo blir svenska stridsflygplan en del i en väpnad insats.

Nu finns det ett brett stöd för både svenskt deltagande och insatsen i sig. Libyens frihetskamp engagerar många. Dock vidhålls fortfarande från en del håll, att insatsen inte är till för att störta en diktator. Libyens befolkning äger fortfarande detta öde. Svenskt och internationellt deltagande för att upprätthålla FN:s resolution är det primära.

I det här läget är det bara en tidsfråga innan Gripen svävar över Libyens luftrum. Då får vi ett som tidigare nämnt, ett kvitto på dess agerande i skarpa situationer. Det svenska deltagande som kan var igång redan nästa vecka, är en nödvändighet, men även ett kvitto på hur Gripen agerar i situationer som dessa. Det svenska deltagandet är både nödvändigt och fördelaktigt.

Bloggar: Soilander.
Media: AB, AB, Exp, Exp, SvD, SvD.