måndag, mars 21, 2011

Vägval vänster - med RUT-anhängare som suppleant

Thomas Östros lämnar sorti som ekonomiskpolitisk talesperson för socialdemokratin. In med vet nu vet vem, Damberg är ju en het kandidat. Att städningen av högerkrafter som stått Mona Sahlin nära är tydligt. Östros lämnar, Österberg hänger löst, in med Palm och Pagrotsky, även Ibrahim Baylan får se sig träda tillbaka med sin förre detta chef Sahlin i släptåg. Vad som nu kommer in i leken är det intressanta.

Det som är det intressanta är att Juholt nu börjar ge sken av vad han vill göra med partiet. Två saker är tydligt, han är mot RUT och han ogillar det rödgröna experimentet. Det blir saker som man kan fundera kring när det kommer till rödgrönt samarbete. Han se möjligheter mot mitten, mot forna kamrater som Folkpartiet och Centern. Men Maud och Co kommer inte se en RUT-motståndare med blida ögon. Ej heller en person som tror att socialdemokratin återigen kan bli det där 40-45-procentspartiet, tillräckligt stora för att regera på egen hand.

Varför kommer jag hela tiden tillbaka till RUT? För mig är det en fråga om för eller emot jobb, speciellt i en sektor som tjänstesektorn som andas tillväxtpotential. Allt mer köpstarka människor efterfrågar mer av tjänster när de lägger sitt vardagspussel. Då blir det intressant med den person som nu föreslås i det beryktade VU - Verkställande Utskottet. Lena Micko är en RUT-anhängare. Jag bugar och bockar, frågan är dock hur mycket som hon kommer få gehör i den frågan i VU.

Dock är det en tur åt vänster som nu inleds för socialdemokratin. Nu var det många som förväntade sig en annan Lena, nämligen den bloggaktive Lena Sommestad, en favorit på vänsterflanken. Nu blev hon inte något namn i slutskedet av partiledarprocessen, men Lena Sommestad har säkerligen sina dörrar på vid gavel.

Håkan Juholt har fått ett lag som han kan hantera efter sina egna intressen. Något annat hade varit oförklarligt. Dock är det den stora frågan, är det vänstersvängen som Socialdemokratin behöver? Kanske för sitt eget välbefinnande, men för väljarna desto mindre. När gamla trotjänare för den socialdemokratiska högerpolitiken kastas ur eller under starka krav tvingas bort, tar en ny maktordning plats. För socialdemokratin är det nu vänstersvägen som är raka vägen framåt.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvT, SvT.