fredag, mars 11, 2011

Vem är Håkan?


Förvåningen var stor, frågorna var många. Att valberedningen efter en farsartad tillställning sett utifrån skulle komma till det här resultatet var föga oväntat. Men valet av Juholt/Jämtin står fast nu, det är kring detta förslag som det kommer kretsa kring framtill valet. När vi i nuläget inte vet möjligheten till fler kandidater, får vi förhålla oss till vad nu Juholt/Jämtin nu kan åstadkomma. Det är en diger arbetslista som ska tas vid, jag noterade sex punkter i Svenskan, låt oss förhålla oss till detta.

Ena partiet
Eftersom vi inte vet hur det kommer vara på kongressen om två veckor, vet vi inte hur laddat det kommer att bli. Juholt är en kandidat frampositionerad av vänsterfalangen, än så vet vi inte vad högerfalangen, den falang med de mest spekulativa kandidaterna kommer att agera. En falangstrid i sann SSU-anda hade skapat ett än större bekymmer än om nu partiet väljer att sluta sig kring detta förslag och försöka skapa en spelad enighet.

Förnyelse
Vad Juholt ska ingjuta för någon förnyelse i partiet återstår att se. Juholt har uttryckt stark kritik mot partiets inriktning i valet 2010, han är enligt uppgifter trött på förnyelse. Att Socialdemokraterna är ett parti med gamla anor värda att kämpa för, tycks vara något mer prioriterat. Hur Socialdemokraterna förändras och förnyas med en man som inte ser särskilt ljust på partiets försöka att förnya sig återstår att se.

Visa ledarskap
Håkan Juholt är ett oprövat kort i ledarskapskretsar. En knapp tid som partisekreterare, ingen ministererfarenhet. Här ligger den stora utmaningen för Juholt.

Vända opinionen
Vissa kommer nog att känna lite förhoppning när nu socialdemokratin får en efterträdare. Men i längden, krävs andra mer drastiska förändringar. En tidig Juholteffekt kan vara motiverande men kan göra utmaningen ännu större.

Ta bort maxhostämpeln
Håkan Juholt var den första att lyfta kravet på Mona Sahlins avgång, vilket gjorde honom impopulär bland s-kvinnor. Att framställa sig som en partiledare som inte knuffar undan personer oavsett var de kommer ifrån blir en utmaning för Juholt. Vissa kan säkert kräva eftergifter, särskilt ledande s-kvinnor nu när partiet har förlorat sin kvinnlige partiledare.

Locka unga väljare
Detta är en stor utmaning även för Moderaterna. Juholt har en fråga att svara på, nämligen "vem är Juholt?". Han är ett okänt kort bland många, säkerligen bland unga. Hur hans agerande har varit på nätet är jag ganska obekant vid, hans personliga sida på Facebook fanns inte kvar igår eftermiddag efter beskedet om hans kandidatur, dock en fansida. Han har heller inget konto på Twitter. Just den sociala mediebiten är något för Juholt att ta vid, något som man skulle hoppas att även Reinfeldt skulle göra.

Juholt är ett oväntat, djärvt val. Han är ett oprövat kort, jokern i leken, han som kom in från kanten i slutskedet. Han var en av de som satte bollen i rullning gällande ledarskapet. Nu är det tänkt att han ska axla ledarskapet inom socialdemokratin. Förväntningarna på vad han kommer att göra ligger i vilka första intryck han kommer att avge i debatterna. Det är där som vi kommer få en första anblick om vad firma Juholt/Jämtin vill göra.

Media: AB, AB, Exp, SvD, SvD, SvT.