tisdag, april 26, 2011

Det här med att stjäla från skattebetalarna

Det är intressant hur jag den senaste tiden har noterat att vissa i det sociala mediet har påstått att skattesänkningar är en form av stöld. Det kan tänkas konstigt hur man kan ha den logiken, att det skulle vara stöld av skattepengar att sänka skatten, till förmån för de som har betalat in dem. Det finns förstås de som lever i en suspekt verklighet med tron att staten har definitiv äger rätt till skattebetalarnas pengar och ser dem som statens tillgångar.

Nu lever jag dock lyckligtvis inte med den logiken. Det viktigaste är att slå vakt om att varje felanvänd skattekrona som tas in kommer till rätta. Det är lite intressant att den som myntade begreppet "varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket" är myntad av en socialdemokrat. Nu är den mannen långt från den synen som dagens socialdemokrater och rödgröna lever i. De fyra oppositionspartierna, S-V-Mp-Sd vill nu inte att det ska synas för skattebetalarna vad deras förslag verkligen kostar för skattebetalarna. Ett av de exempelvis blir särskilt tydligt med de förändringar som nu drivs igenom gällande a-kassan.

Jag tänker inte lägga någon energi att bedöma denna reform. Det som dock engagerar mig är det faktum att de fyra oppositionspartierna inte vill informera varken för Finansutskottet eller för skattebetalarna vad denna reform nu kostar, i runda slängar 2,5-3 miljarder kronor. Självklart är det anmärkningsvärt att man inte vill redovisa denna kostnad öppet för alla. Vad är det egentligen som behöver döljas? Varför ska andra ledamöter, varför ska skattebetalare inte få veta?

Det är förstås genom den avvikande mening som ges av Alliansen som denna beräkning, gjord av Riksdagens Utredningstjänst delges. Det är detta de kan göra, när nu oppositionen har enats om ett förslag, att se till att inga detaljer döljs för andra. Att använda skattepengar på ett fel sätt är alltid ett sätt att stjäla från skattebetalarna. Att dölja för skattebetalarna vad reformer kommer att kosta skulle ses som mer som en form av bedrägeri.

Bloggar: Edvin.
Media: AB, SvD.