lördag, april 02, 2011

Med konungens välsignelse - JAS gör nu lite nytta


I den stund som nu råder befinner sig svenska Gripenplan på väg till ett uppdrag som bygger på ett brett stöd bland riksdagens partier, det är samtidigt roande att se att extremvänster och extremhöger nu gör gemensam sak i sitt motstånd mot svenskt internationellt deltagande.. Detta är en aktion som i mitt tycke inte gick att undvika, svenska Gripenplan gör nu en insats som kunde ha varit mer omfattande om man kommer till mitt tyckande. I skrivande stund bedrivs inte de mest omfattade striderna i luftrummen, utan från hus till hus där Khaddafistrogna trupper gör sorti med de som inte ställer sig bakom sin mångårige diktator.

Vi kan förstås hålla oss kritiska till varför Sverige inte ger svenska stridspiloter mandatet att själva kunna avgöra vad de har för förmåga att själva avgöra ifall det är frågan om det är hängivna Khaddafianhängare eller drogade småbarn med Kalashnikovs i sina händer. Svenska stridspiloter är väl förberedda och enligt mina uppgifter, några av de mest vältränade i stridspiloterna i världen. Dock saknar de erfarenhet av att delta i skarpa situationer. Nu får vi kvittot på både deras och svenska Gripenplans förmåga att agera i en konflikt i ett land på andra sidan den europeiska rivieran.

Det är just synen av svenska Gripenplan som lyfter från ett dimmigt F17 för att övervaka ett land i en utdragen konflikt, långt ifrån de situationer som rått i närliggande länder. Khaddafi har gjort det klart från början att inget liknande ska få hända inom hans domäner. Det är just denna situation som svenska Gripenplan ska övervaka. I längden blir detta en fråga hur FN och omvärlden nu ställer sig till andra liknande konflikter runtom i världen. FN:s agerande gentemot Libyen har lett till något banbrytande för en organisation som tidigare stått handfallna inför dödandet av oskyldiga civila i konflikter likt Libyen. Situationen i Libyen där svenska JAS-plan nu deltar kanske leder till en förändring.

Bloggar: Johan W, Jesper, Lotta, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, GP, GP, GP, SvD, SvD, SvD, SvT.