lördag, april 23, 2011

Påskägget om företagarnas chans till bättre chanser

Nu hade förvisso Karin Wanngård bett om ursäkt för sitt tilltag att kalla provisionsbaserade jobb för skitjobb. Dock blev utspelet en fingervisning om en debatt som behöver belysas. Det finns egentligen inga skitjobb, det är villkoren som ibland kan vara skit. För anställda på vissa arbetsplatser har detta belysts och det är bara genom att tydliggöra dessa osjyssta villkor som vi har chans att få bort dem. Här spelar förstås de arbetstagandes parter en stor roll i jobbet att motverka så kallade skitvillkor.

Skitvillkor i sig för arbetande. Idag tar Per Gudmundsson upp en vinkel i det hela och med Peter Högbergs inlägg från s-sidan finns det ett spår att slå in på. Det är just en grupp människor i landet, företagarna som hade kunnat belysas i denna diskussion också. Det är fallet att deras situation är högst mer osäker än många löntagare. Arbetstiderna är långt mycket högre, osäkerheten hög och lönen kan ibland variera kraftigt från månad till månad. Ibland finns risken att vissa företagare inte kan ta ut någon lön alls, semester är ibland inte att tala om.

Vad vi kan diskutera här är två alternativ, det som Peter Högberg mer är inne på, att öka trygghetssystemen när företagare inte jobbar eller utöka möjligheterna för företagare att känna att deras arbete gör nytta. Det är klart klyschigt, men skatter är inte som dåliga uppföljare på en film, skattesänkningar är inte som videokvällar. Skatten är ett redskap att att antingen öka eller sänka människors möjlighet att tjäna pengar på eget arbete. I högsta grad är det en frihetsfråga, och eftersom frihet för vänsterdebattörer är när staten kan garantera människor trygghet som frihet uppnås, inte när människor har möjligheten att leva på sitt eget arbete och sin egen lön.

Därför blir påskägget om bättre ekonomiska villkor för företagare inget att vifta bort. Fler företagare skulle förtjäna bättre ekonomiska villkor, att få kunna göra nytta av eget arbete. Peter Högbergs inlägg ger bara skenet av att vi fortsatt har ett alternativ som förespråkar bidragslinje framför arbetslinje. Det är klart att företagande ibland är riskfritt och att villkoren för dem kan stärkas. Men låt det främst få handla om att företagande ska ge möjlighet att göra vinst när man kan för att förebygga dåliga tider. Det är något som företagarna förtjänar för tillfället.

Media: DN, Exp, SvD.