lördag, maj 07, 2011

Avslut #Sverigemotet - strid för jobben

Avslut på ett nästintill två dagar långt evenemang. Sverigemötet är avklarat för i år, lite senare än vanligt, men det har säkert sina skäl. Under gårdagens mingel med Gunnar Hökmark påpekade Gunnar om faktum att det nu är vår ute, att ljusare tider är i antågande. Det är också något som bör belysa den interna debatten inom Moderaterna. Det är just den känslan som har infunnit sig och nu tas med tillbaka till de olika kommunerna som konferensdeltagarna kommer ifrån.

Statsminister Fredrik Reinfeldt slog i sitt avslutningstal an tonen för strid om den fråga som har varit den ledande frågan och som fortsatt kommer att vara. Det är strid för jobben nu, alla jobb behövs och den tonen slog Fredrik Reinfeldt an på. Det är jobben som är den stora utmaningen för rörelsen som vill kalla sig för Sveriges enda arbetarparti och som i nuläget också är det.

Noterbart är att S-bloggaren Peter Johansson skriver "Var är de konkreta åtgärderna". Jag anser nog att han har missriktat den frågan lite grann. Han bör nog rikta den frågan till sitt eget parti innan han pekar finger på Moderaterna. Socialdemokraterna bör konkretisera sin egen jobbpolitik istället för att peka finger mot Moderaterna och deras jobbpolitik.

Det är just den striden som nu råder inom svensk politik, striden om regeringens jobbåtgärder ska få vara kvar eller tas bort. Enklare än så går det inte att förklara, det fokus som riktas mot regeringen och Moderaterna handlar inte om att lansera en alternativ jobbpolitik, det handlar om att bit för bit ta bort de åtgärder som har satts i bruk.

I den striden kommer det bli strid för de åtgärder som det ofta fnyses åt från socialdemokratiskt håll. Att människor har fått mer i plånboken för sitt eget arbete, att städerskor tack vare RUT-avdraget har fått möjligheten till ett riktigt vitt jobb med de förmåner och tryggheter som kommer av att ha ett riktigt vitt jobb. Då blir kampen för att alla jobb behövs viktig. Att inte nämna städerskor vid pigor, att inte raljera kring människor som serverar Toast Skagen och inte fnysa åt de andra jobb som inte anses som viktiga eller rentav fel.

Det är här den moderata striden gällande jobbfrågan tar form. Då handlar det om inte bara om att utveckla jobbpolitiken i samklang med hela den politiska utvecklingen av partiet. Det handlar också om att ta strid och stå upp för de åtgärder som har genomförts och som andra vill ta bort, inte för att de har en annan politik utan för att de bara ogillar dem och att de inte anser alla jobb som viktiga. I framgångslandet Sverige är alla jobb viktiga.

Media: AB, DN, Exp, Exp, SvD SvT.