måndag, maj 02, 2011

Bin Laden död, men fortsatt levande

Game Over. Propagandasegern går inte att ta miste på. Bin Ladens död är en fjäder i hatten på President Obama, den seger som hans föregångare George W Bush hade hoppats få sätta punkt i sitt presidentskap med. Terrorvärldens mest igenkände gestalt, USA mest hatade och efterlysta människa har mött sitt öde till slut.

Frågan fick till slut ett svar, Bin Ladens förehavanden har diskuterats under de senaste åren. Många har tidigare pekat på sannolikheten att han redan har varit död. En död man men levande i högsta grad, hans död ger delade känslor, dels lyckan över att jakten är över, för det andra om hur Al Qaidas fortsatta kamp kommer att fortsätta. Vetskapen om hur världens mest farliga och mytomspunna terrororganisation är i stora delar inte klarlagd. Klart är att vi i många avseende har fått se hur den fungerar, och agerar.

Det är just detta som ställer frågorna. Komplexiteten i organisationen är den stora frågan. Runtom i världen finns celler, mer eller mindre verksamma. Det är på direkt order från högsta ledningen som dessa celler blir verksamma och gör sig redo för sina aktioner någonstans, när vi minst anar det. Al Qaidas manöver har varit överraskningsmomentet. Frågorna nu väcks om hur ledarskapet inom Al Qaida påverkas, hur välorganiserat det är, om Bin Laden redan har överlämnat det direkta ansvaret till någon annan.
¨

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Dock kan jag inte undvika att smått glädjas kring det faktum kring att världens mest hatade och efterspanade man har fått se sina sista dagar. Det är en blandad glädje, glädje blandad med frågan kring vad som kommer härnäst. Frågan är om hur väl sammansvetsade organisationen är eller hur de löst sammansatta smågrupperingarna, så kallade cellerna agerar. Bin Ladens död skänker viss glädje men fortsatta frågor.

Bloggar: Göran, Jinge, Johan.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, GP, SvD, SvD, SvD, SvT.