tisdag, maj 17, 2011

Den regionala ut(m)aningen

Intrycket börjar lägga sig från ett val som bör ses som ett stor misslyckande om man ser till aspekten valdeltagande och enskilda valdagar. Även metoderna för att rösta har gett diskussionen nytt bränsle. I många avseenden har frågor väckts än besvarats, det är nu dags att dessa också besvaras.

På morgonen nås jag utav statsminister Reinfeldts första uttalande kring resultatet i valet i Västra Götaland. Kommentarerna innehåller en hel del självkritik gentemot Moderaterna. Det är förstås gynnsamt för ett parti som vågar utmana sig själv och gamla uppfattningar att ständigt våga kritisera, inte bara samhället i sig utan också sina egna tidigare uppfattningar. Valet i Västra Götaland speglar mycket av den utmaning som Moderaterna står inför. Samtidigt som Socialdemokraterna har gynnats av en massmedial gynnsam vår har utmaningen för Moderaterna varit större. Det är dock olika utmaningar, för socialdemokratin är den nationell, för Moderaterna lokal och regional.

Den utmaning som ligger här är förstås de frågor som Moderaterna behöver besvara på ett mer övertygande sätt. På nationell nivå har de fortsatt övertaget, den starka tillväxten, ordningen i de statliga finanserna och en arbetslinje som har fokus på att få in människor på arbetsmarkanden. På lokal nivå är det inte jobbskatteavdrag och stabila statliga finanser som avgör. Där avgör de lokala förutsättningarna för arbetsgivarna att kunna etablera. De lokala och regionala utmaningarna kan bara lösas på den nivån, vad som gör en region eller kommun gynnsam när det gäller bemötande och tillgång.

Den stora utmaningen i de regionala valen är förstås de välfärdsrelaterade frågorna. Det finns utrymme för fatt etablera sig. Det socialdemokratiska övertaget i dessa frågor är fortfarande märkbar, men inte ohotad. Den moderata utmaningen här är att hitta en väg för att forma en välfärd där makten och besluten förflyttas från politiker och tjänstemän till de som utför det operativa, tar hand om människor. Den högsta önskan enligt Fredrik Reinfeldt är att människor som jobbar inom välfärden vill kunna göra ett bra jobb och bli sedda. Det är bara för Moderaterna att svara upp på detta, det ansvaret ligger på de regionala och lokala företrädarna.

Det är därför som det nyss avgjorda valet lämnade en påminnelse om vilka utmaningar som fortfarande ligger framför den moderata rörelsen. Utmaningen för dem är att kunna växa på ställen där de tidigare inte har varit särskilt starka. Där finns det perfekta exempel, den nyss släppta boken Sverigeresan innehåller exempel på lokala moderata framgångar. Det är utifrån dessa exempel som Moderaterna har möjlighet att bli ett självklart val även på lokal och regional nivå.

Bloggar: Kjellberg, Tobias, Tokmoderaten.
Media: DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, GP, GP, GP, SvD, SvD.