fredag, maj 27, 2011

Det finns i nuläget bara ett regeringsalternativ

Vi ska inte känna oss uppgivna som borgerliga anhängare bara för att läget jämnar ut sig och socialdemokratin nu är större än Moderaterna. Väckarklockan ringer och Alliansen behöver inte trycka på snoozeknappen innan de börjar forma en ny agenda för framtiden. Faktum är att det finns ett trumf på hand, Alliansen är fortfarande det enda regeringsalternativet. Att media fortfarande lever i tron att det rödgröna blocket på något sätt existerar kanske är ett önsketänkande om deras rapportering ska skapa spänning.

Faktum är att det rödgröna alternativet är som bortblåst. Det är förstås det som bör utnyttjas. att läget börjar jämna ut sig handlar heller inte om politik. Det är den politiska stiltjen som talar, förväntan inför hösten blir än högre. Vissa förväntar sig att den politiska striden ska hetta till i höst, då ska de konkreta politiska förslagen finnas.

För Moderaterna finns det två utmaningar. Den ena är att hantera den växande kostymen, idag är man ett parti och förväntan att kunna leverera som ett statsbärande parti i alla viktiga frågor är förstås stor. Den andra utmaningen ligger förstås i Alliansen, som idé är den inte död, den har skapat något unikt inom svensk borgerlighet genom att Alliansen lyckades med både att bli valda och återvalda.

Som borgerlighet ska man inte skrämmas av några yttre faktorer. Snarare ska man ta till av förutsättningarna som finns. Man är det enda regeringsalternativet och förväntas nu leverera. Socialdemokratin har också höga krav på sig, här kan Alliansen leverera på ett sätt som sätter dödsstöten i den gamla dominerande socialdemokratin. Det är frågan om när borgerligheten ska komma ut och agera, man är tämligen ensam. Det finns i nuläget bara ett regeringsalternativ.

Bloggar: Fredrik.
Media: AB.